dimecres, 30 de gener del 2013

L'ABS de l'Escala, la primera de gestió privada a Catalunya


Publica El Punt/Avui
Catsalut ha adjudicat a l'empresa Eulen la gestió dels serveis d'atenció primària adduint que l'oferta era econòmicament més avantatjosa
La Fundació Salut Empordà, que se n'ocupava fins ara, recorrerà contra la resolució
L'àrea bàsica de salut (ABS) de l'Escala (Alt Empordà) serà la primera de Catalunya que serà gestionada per una empresa privada, concretament Eulen Servicios Sanitarios SA. Així ho ha decidit el director del Servei Català de la Salut (Catsalut), Josep Maria Padrosa, en la resolució definitiva d'adjudicació del contracte amb data del 25 de gener, per la qual s'atorga la concessió dels serveis sanitaris d'atenció primària per 2,4 milions d'euros.

En la resolució s'exposa que la proposta presentada per Eulen era “econòmicament més avantatjosa” que la feta per la Fundació Salut Empordà, l'encarregada fins ara de gestionar l'ABS de l'Escala i que encara té la possibilitat de presentar un recurs especial en matèria de contractació. L'alcaldessa de Figueres i presidenta de Salut Empordà, Marta Felip, va anunciar ahir que recorreran contra la resolució de Catsalut dins dels quinze dies de marge de què disposen per fer-ho. “El tenim preparat, i demanarem que se suspengui l'adjudicació perquè Eulen no comenci a prestar el servei.” “La valoració que s'ha fet s'ha de revisar. No estem conformes amb la puntuació que se'ns ha donat”, hi afegia.
“Una mala notícia que ja vèiem, però, venir.” Aquesta va ser la primera reacció de l'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, que assegura que aquesta decisió marca “un punt d'inflexió” en la gestió de la sanitat a Catalunya tant per l'entrada d'una empresa privada com pel fet que no està especialitzada en la prestació de serveis sanitaris.
L'alcalde de l'Escala va manifestar que, “en vista d'aquest escenari complicat que s'ha obert a la comarca”, es convocarà tan ràpidament com sigui possible tots els alcaldes de les poblacions que formen part de l'ABS de l'Escala (Bellcaire, Albons, Viladamat, l'Escala, Ventalló, l'Armentera, Torroella de Fluvià, Sant Pere Pescador i Vilamacolum) per fer una reunió d'urgència de la qual es preveu que surti un comunicat conjunt. “No podem fer res més que fer front a la nova situació amb responsabilitat i vetllar perquè la qualitat assistencial no se'n ressenti i perquè es mantingui la plantilla de treballadors”, va declarar Puig.
El grup Eulen va anunciar fa pocs dies el nomenament de l'exgerent del servei extremeny de salut Albino Navarro com a nou director de la recentment creada àrea de salut del grup de serveis. Albino Navarro havia deixat les seves responsabilitats en el govern d'Extremadura a mitjan mes d'octubre al·legant problemes de salut. Navarro és metge especialista en medicina interna i aparell digestiu, i des del 1990 ha assumit diverses responsabilitats en gestió.