dimecres, 27 de febrer del 2013

El jutge reclama dades sobre l'adjudicació del nou hospital de Sant Pau

Publica El Periódico
El magistrat també demana dades sobre les persones que podrien haver cobrat per càrrecs ficticis
El jutge que investiga les presumptes irregularitats en la gestió de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona ha sol·licitat a la fundació que administra l'entitat documentació per aclarir si hi ha hagut sobrecost o no en la construcció del nou centre hospitalari situat a la part alta del recinte. El magistrat Juan Emilio Vila Mayo ha requerit el centre sanitari perquè en el termini de cinc dies aporti els expedients relatius a l'adjudicació de l'obra de l'edifici a la Unió Temporal d'Empreses (UTE) integrada per les constructores OHLEMT i Guinovart. La construcció del nou centre, que es va inaugurar el 2009, ha acumulat presumptament una desviació pressupostària de 77 milions d'euros després d'una sèrie de modificacions.




El magistrat precisa en l'acte en què sol·licita aquesta documentació que  "aquestes dades afecten la intimitat empresarial, però l'afectació ha de cedir, davant l'interès primordial de la investigació processal, que d'una altra manera quedaria frustrada". La "ingerència", segons ell, persegueix un fi legítim, "que és l'avanç de la investigació". Contra aquesta resolució no hi ha possible recurs.
Altres sospites
El presumpte sobrecost de les obres és una de les línies d'investigació. En són altres: l'ingrés de fons en les diferents fundacions que componen l'Hospital de Sant Pau i l'existència de suposats contractes ficticis. Respecte a aquest últim aspecte, el jutge ha reclamat a l'Agència Tributària les declaracions de José Ignacio Cuervo, del PSC i delegat de la Generalitat a Madrid entre el 2007 i el 2011, durant el Govern tripartit, Ricardo Ángel Gutiérrez, que va ostentar diversos càrrecs en la sanitat pública en els governs del PSOE, i Mercè Cruells, exdirectiva del Servei Català de la Salut (Catsalut). Tots ells han estat vinculats al centre sanitari. També ha demanat constatar que els contractes van ser presentats per ser registrats a l'Oficina de Treball de la Generalitat, i, en aquest cas, demana dates i número de registre. En cas contrari, el jutge pregunta si per les seves característiques s'hauria de presentar en un altre organisme.