divendres, 8 de febrer del 2013

En quin hospital trigaran més a operar-me?


Publica Ara
Nou mesos per ser operat de varius a Vic i un mes a Sant Pau
Les llistes d'espera per operar-se d'alguna de les catorze patologies amb temps de garantia, en què el pacient ha de ser intervingut en menys de sis mesos, ha disminuït un 12% de mitjana però la lletra petita mostra que hi ha desigualtats en els temps d'espera en funció dels centres i del tipus d'intervenció. Per exemple, per ser operat de varius a l'Hospital General de Vic es triga aproximadament nou mesos, mentre que la mateixa operació a l'Hospital de Sant Pau té un temps d'espera que no arriba al mes i mig. La mitjana d'espera se situa en uns quatre mesos i mig, un 15,9% menys que el 2011, i s'ha reduït en totes les operacions.

Tot i aquesta millora, les operacions de pròtesis de maluc i de genoll són les que acumulen més retards. Tenen un temps mig d'espera de cinc i sis mesos, respectivament, però a l'Hospital del Vendrell triguen gairebé deu mesos per operar de pròtesis de maluc i a l'Hospital de Palamós deu mesos i mig per una intervenció de pròtesis de genoll. I deu mesos també a l'Hospital de Viladecans. Hi ha més centres, com ara l'Hospital de Bellvitge, el de la Vall d'Hebron, el de Blanes i el de Campdevànol, que també superen el temps mitjà d'espera per operar-se de pròtesis de genoll. En canvi, hospitals com el Germans Trias de Badalona, el Dos de Maig, el Clínic i el Santa Caterina tenen un temps d'espera inferior a la mitjana.
Hi ha fins a una setzena d'operacions quirúrgiques -cataractes, galindons, hèrnies, extirpació de l'úter, de la pròstata o circumcisió, entre d'altres- amb temps màxim d'espera garantit i si la intervenció no es pot fer en el termini compromès de sis mesos al centre on s'havia programat, el Servei Català de la Salut disposa d'un mes per proposar al pacient un altre hospital. La majoria de pacients, però, prefereixen esperar i operar-se al seu centre.
Més espera per als TAC
A la regió sanitària de Barcelona, l'hospital que acumula més temps d'espera és el de Viladecans, amb 6,17 mesos, i la Vall d'Hebron és el que té més pacients esperant de tota l'àrea metropolitana, 3.751. Els hospitals amb menys temps d'espera són el Sant Rafael i el Dos de Maig, amb uns dos mesos i mig, i la Clínica del Vallès, que no arriba al mes i mig. Tot i aquestes desigualtats, s'ha reduït el nombre de persones esperant per ser operades, passant de 80.540 ciutadans a 70.814. Són un 12% de pacients menys que el desembre del 2011, segons dades del Servei Català de la Salut que dimecres va avançar el conseller Boi Ruiz al Parlament i que ahir es van fer públiques. Durant el 2012, s'han intervingut quirúrgicament 147.175 persones, un 5% més que l'any 2011. I són les llistes d'espera per a les operacions de varius, circumcisions i galindons les que més van baixar.
De fet, de la llista de 14 intervencions amb temps garantit, totes van baixar a excepció de les hèrnies, que pugen un 0,7%. Pel que fa a les proves diagnòstiques, la llista d'espera va augmentar un 9,9% durant el 2012, passant de 125.132 pacients en espera el 2011 a 137.621. I el temps mitjà d'espera també ha augmentat, passant de 48 a 52 dies. Tot i així, estan per sota dels 90 dies d'espera garantits.
Les proves diagnòstiques amb més persones en llista d'espera són els TAC, les ressonàncies magnètiques i les ecocardiografies. I les proves en què cal esperar més dies són els polisomnogrames, els electromiagrames i les ecografies urològiques.