dimarts, 30 d’abril del 2013

La Generalitat retarda per ara trossejar l'ICS

Agències.  


Els responsables de l'Institut Català de la Salut (ICS) --empresa pública que agrupa a vuit hospitals i diversos ambulatoris-- i de l'Hospital Clínic de Barcelona han mantingut reunions amb diversos partits polítics aquest dilluns en el Parlament. Els directius sanitaris han acudit a l'hemicicle a petició de la diputada Marina Geli (PSC) després de mesos de rumors sobre el futur de la sanitat pública catalana. Fuentes coneixedores de les trobades apunten que la Generalitat ara com ara no té previst passar al següent capítol del projecte de divisió de l'ICS.

El director gerent de la xarxa pública, Joaquim Casanovas, i el director adjunt d'assumptes assistencials, Jaume Benavent, han explicat que el Govern no prosseguirà en el seu nou model, que inclou el trossejament de l'ICS en una vintena de filials, segons apunten els mateixos interlocutors. No obstant això, sí han reconegut que es mantindrà la prova piloto que des de fa un any està en marxa. Aquesta inclou l'empresa pública que gestiona els Centres d'Atenció Primària (CAP) de Girona i l'encarregada de controlar l'hospital Arnau de Vilanova a Lleida.
Filials
Els directius han concretat que es mantindran aquestes societats en règim d'empresa pública i que comptaran amb un pressupost propi. A més, també han assegurat que, malgrat els canvis estructurals, els treballadors continuaran com a funcionaris i que els interins passaran a tenir contractes laborals. Els responsables de l'ICS s'han compromès a enviar informació concreta sobre aquests canvis més endavant.
El fre a la descentralització de l'ICS es pot atribuir a la falta de suports polítics. A diferència de la passada legislatura, el conseller de Salut, Boi Ruiz, no té la força suficient per dur a terme un model que havia de reestructurar el mapa sanitari públic català. D'altra banda, fonts internes de l'ICS indiquen que un altre dels motius pels quals el procés es troba encallat és perquè el departament d'Economia no veu amb bons ulls les tensions de tresoreria que podria provocar. En aquest sentit, indiquen que en dividir en diverses empreses aquestes haurien de tenir un mínim de diners en efectiu --un terç dels seus respectius pressupostos-- per fer front als primers pagaments.
Hospital Clínic
A la trobada, també ha acudit el director general de l'Hospital Clínic, Josep Maria Piqué, al costat d'altres directius de l'hospital. Les mateixes fonts apunten que s'ha mostrat el pla de dividir el centre sanitari en dues fundacions: una de gestió i una altra de patrimoni (en un model similar al de l'Hospital Sant Pau).
Els responsables de l'hospital han negat que es vagi a donar entrada a capital privat en el centre sanitari. De fet, els directius tenen en ment lliurar el patronat d'aquestes fundacions a professionals mèdics i a persones de reconegut prestigi. "Pel que han explicat existeixen dubtes de com fer-ho. Contemplen que per canviar la gestió de l'hospital tal vegada sigui necessari obrir un concurs públic, la qual cosa pot representar un problema", apunten.
Crítiques a la divisió de l'ICS
El secretari general de Metges de Catalunya, Francesc Duch, ha denunciat a Economia Digital que l'opacitat amb que s'està desenvolupant tot el procés de fragmentació de l'ICS. "Per no saber, no sabem ni els indicadors sanitaris i econòmics que serviran per avaluar la prova pilot", ha criticat.
En aquest sentit, Duch ha assegurat que el nou model va en contra dels temps que corren. "S'hauria de simplificar el sistema i aquí es fa el contrari. L'excusa és que es busca un model de gestió semblat al del sector privat però es dóna el cas que amb la Llei de l'ICS ja es té alguna cosa semblant", explica.
Comissió investigació
Aquest dilluns també s'ha aprovat les compareixences en la comissió d'investigació parlamentària sobre la comissió de presumptes irregularitats en la gestió de la sanitat catalana. Entre les alts càrrecs que declararan, destaca la figura de Ruiz, i de la seva antecessora en el càrrec, Geli.
Al costat d'ells, també hauran de comparèixer el diputat de CiU i exalcalde de Lloret de Mar (Girona), Xavier Crespo; l'expresident de l'Institut Català de la Salut (ICS), Josep Prat; el president del grup Serhs i vicepresident del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), Ramon Bagó, i l'exdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), Carles Manté, tots ells esquitxats per presumptes irregularitats en la gestió de la sanitat.