dijous, 23 de maig del 2013

Salut calcula cinc anys per convertir l´ICS en filials ´sotmeses al dret privat´


Publica El diari de Girona
El conseller Boi Ruiz confirma que abans del 2014 ja estarà creada l'empresa pública que gestionarà els 26 CAP gironins
El conseller de Salut, Boi Ruiz va revelar ahir alguns detalls del projecte per dividir l'Institut Català de la Salut (ICS) en empreses filials amb autonomia de gestió, després de mig any sense moviments al respecte. En resposta a una pregunta parlamentària (...) va explicar que el calendari previst per desplegar el projecte tindrà uns cinc anys de durada.

En aquest temps, les entitats filials de l'ICS, va contestar Ruiz, hauran de tenir naturalesa d'entitat de dret públic de la Generalitat "sotmesa al dret privat". Això significa convertir les parts fragmentades de l'ICS en empreses públiques que se supeditin a l'ordenament jurídic privat. És a dir, que facin activitats de caràcter principalment econòmic amb contraprestació de serveis públics.
D'aquesta manera, les filials sorgides de la fragmentació de l'ICS formarien part del mateix règim que altres òrgans de la Generalitat com el Banc de Sang, l'Institut Català d'Oncologia (ICO), l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Ferrocarrils de la Generalitat o el Servei Meteorològic entre molts altres.
El conseller de Salut va recordar que per crear-les hi ha d'haver una modificació de la llei de l'ICS. Precisament, aquest és un dels objectius que el departament s'ha marcat per a aquest any.
L'altre és enllestir la creació de la filial que gestionarà els 26 Centres d'Atenció Primària (CAP) gironins, un procés que el director gerent de l'ICS, Joaquim Casanovas, ja va fixar aquestes dates durant la presentació del projecte feta als professionals gironins el passat juny.
A banda de les últimes informacions facilitades pel conseller Boi Ruiz, poques coses més se saben d'aquest projecte anunciat fa un any. Els CAP de Girona i l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida són els primers centres a separar-se de l'ICS, però actualment els professionals asseguren no saber en quin procés es troba ni en què consistirà exactament.