dimarts, 20 d’agost del 2013

Vilardell reclama que no es toquin ni la cartera de serveis ni els sous dels professionals



EFE / Prada de Conflent
 
El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Miquel Vilardell, ha alertat aquest dilluns que hi haurà "tensió i conflicte" si es retalla més en sanitat, i ha demanat a la Generalitat que no apliqui més ajustos ni en la cartera de serveis ni en els salaris dels professionals.
"Si toquem aquestes dues partides hi pot haver problemes. La Generalitat ha de treure partides d'altres departaments i no tocar més el de Salut perquè, si no, estarem en una situació de risc i conflicte", ha considerat Vilardell a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que se celebra fins al dia 22 a Prada de Conflent.
Vilardell ha explicat que els treballadors de la sanitat ja pateixen les retallades tant des del punt de vista econòmic com en el desenvolupament de la seva feina quotidiana, i això crea "una tensió especial". "Esperem que amb la prorroga pressupostària no hi hagi més retallades en sanitat. El nostre temor és que n'hi hagi, perquè no podem baixar més", ha subratllat.

Més autonomia als centres


Per una altra banda, i quan li han preguntat si avala la reestructuració de l'Institut Català de la Salut (ICS), ha afirmat que sí, sempre que això no representi la creació d'organismes nous i, en canvi, permeti donar més autonomia de gestió als centres hospitalaris.
Amb Vilardell, ha participat en una conferència a l'UCE el director general de Planificació i Investigació en Salut de la conselleria, Carles Constante, que ha subratllat l'esforç fet pel sector sanitari, alhora que ha advocat per buscar "noves línies i vies" de cara a l'elaboració dels pressupostos del 2014.
La corrupció, en segon terme
Si l'austeritat fa trontollar el sistema sanitari, Vilardell creu que, en canvi, no ho fan els escàndols de presumpta corrupció que han esquitxat Salut en aquests últims mesos. "La qualitat del nostre sistema sanitari -va assegurar- fa que quedi en segon terme qualsevol sospita". Constante encara va ser més taxatiu, i va negar tota voluntat de privatització del sistema sanitari.