dilluns, 30 de setembre del 2013

Boi Ruiz retalla el pressupost dels CAP el 20 % en tres anys

Publica El País
Salut imposa el 2013 el pitjor ajust a l'ICS des de que governa CiU
El Pla de Salut de la Generalitat va prometre en 2011 reforçar l'atenció primària
L'ICS gestiona 288 centres d'atenció primària (CAP) distribuïts per tot el territori (la majoria de la xarxa, formada per un total de 367 CAP). Són el primer punt d'accés a l'assistència sanitària per al conjunt de la ciutadania. Des de 2010 -any previ a la primera onada de retallades aplicada pel Govern presidit per Artur Mas- la xarxa d'atenció primària ha passat de comptar amb 1.221 milions de pressupost a fer-ho amb 975,8, xifra assignada enguany pel departament dirigit per Boi Ruiz (un 7,3 % menys que el 2012).

Experts i sindicats van criticar ahir aquestes dades. "L'atenció primària és el pilar de la sanitat pública", ha manifestat Joan Benach, expert en salut pública i professor de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). "És allà on es resolen la major part de problemes de salut de la població".
La Generalitat es va comprometre en l'elaboració del Pla de salut 2011-2015 a "reforçar" l'atenció primària i a situar com a "eix d'atenció als malalts crònics". "Però el Departament de Salut ha decidit retallar més a la primària que als hospitals", ha criticat Francesc Duch, del sindicat Metges de Catalunya.
L'ICS, segons les dades ofertes per Boi Ruiz al Parlament, perdrà en el seu conjunt -sumant els vuit hospitals, els centres d'atenció primària i la seu central- 168 milions d'euros, fet que suposa una reducció del pressupost del 6,33% respecte al 2012. En cada un dels dos anys anteriors ja havia perdut un 4%. "El conseller va dir que no hi hauria més retallades", ha criticat Duch. "Podria ser que aquest sigui el pitjor any de les retallades", va afirmar Marina Geli, exconsellera de Salut pel PSC.

L'ICS va voler precisar ahir que aquestes xifres són "previsions del pressupost inicial prorrogat" i que "poden variar a l'alça" fins a finals d'any. "La previsió és que el pressupost augmenti en almenys 28 milions addicionals", un 1,1% del pressupost total de l'ICS, va dir una portaveu. Els vuit hospitals de l'ens públic -Vall d'Hebron i Bellvitge, a Barcelona; Can Ruti, a Badalona; Viladecans; Josep Trueta, a Girona; Arnau de Vilanova, a Lleida, Joan XXIII, a Tarragona, i Verge de la Cinta, a Tortosa- perdran aquest any 88 milions d'euros (un 5,77%). La retallada no serà uniforme: mentre la tisorada al Trueta, l'hospital de Viladecans i la Vall d' Hebron superarà el 6%, a l'Arnau de Vilanova, Bellvitge i el Verge de la Cinta no arribarà al 5%. "És greu i molt preocupant que enguany es repeteixin les retallades ", ha criticat Josep Vendrell, diputat d'ICV.