dijous, 31 d’octubre del 2013

Els sindicats rebutgem el blindatge salarial dels comandaments del CatSalut



 Agències

El Servei Català de la Salut (CatSalut), l'organisme de la Generalitat de Catalunya responsable de la sanitat pública, vol blindar el sou dels seus alts càrrecs davant les retallades. I pretén fer-ho convertint la part variable del seu sou a fixe, per no perdre-la. Burlen així l'ordre del Govern català que impedeix als treballadors del sector públic cobrar complements variables vinculats a la productivitat o similars, mesura articulada en la Llei de Pressupostos de 2012 per contenir la despesa.
Més de 50 alts càrrecs es veurien beneficiats pel pla . La part variable suposava fins al 10 % o el 15% dels sous que aquests directius cobraven fins a 2012, en funció de si eren comandaments ordinaris o superiors . 
El pla previst ara és reduir la part variable de només el 3% del total del sou per als primers i el 5 % per als segons. La resta passaria a ser un complement fix i es cobraria de nou. Aquest ardit legal permetria als directius recuperar bona part de la retallada patit fa un any, segons consta en un document intern i les actes de les reunions. El CatSalut tenia l'any passat 480 treballadors. El director del CatSalut, Josep Maria Padrosa, no estaria inclòs entre els directius afectats en tenir una estructura salarial diferent.

El pla ho va comunicar Padrosa en una reunió interna el passat dia 22 d'octubre. Padrosa va parlar de que els alts càrrecs han patit un "doble retallada", en referència a la pèrdua d'aquest complement i la tisorada que afecta tots els empleats de la Generalitat. Els treballadors del sector públic han vist retallats en els darrers anys els seus sous un 5% -en una mesura aprovada pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero el 2010- i prop d'un 7% addicional al perdre una paga extra des de 2012, pels retallades aplicades a la Generalitat. A més , tenen el salari congelat des de fa quatre anys .
En l'esborrany en el qual el CatSalut esbossa el pla, la direcció reconeix que el context actual és de "contenció de la despesa", però tot seguit s'anuncia la mesura que suposarà de facto una pujada salarial als seus alts càrrecs. Un portaveu del Departament de Salut va explicar ahir que qualsevol proposta s'ha d'emmarcar en el que estableixi la Llei de Pressupostos de 2014 i va afirmar que aquests càrrecs han patit un "decrement important" en els seus salaris, superior al de la resta de treballadors.

A més del director, el CatSalut compta amb 14 càrrecs d'alta direcció, 12 comandaments superiors i 41 comandaments ordinaris, segons la memòria de 2012. Salut no va explicar ahir si tots ells es veuran beneficiats per l'acord. El Govern català va aprovar en la Llei de Pressupostos de 2012 que el personal laboral no pot cobrar "retribucions vinculades a la productivitat o conceptes anàlegs". Això impedeix que els alts càrrecs del CatSalut rebin aquest complement, que es fixa de forma individual .

La direcció de l'organisme considera, segons el document, que aquests complements "formen part de l'estructura retributiva "d'aquest personal, de manera que "s'hauria d'haver entès" que no estaven afectats per la Llei de Pressupostos. Com no va ser així, "a la pràctica no ha estat possible abonar aquesta retribució".
La proposta que reflecteix el document és un acord d'interpretació del conveni col ·lectiu, que hauria d'aprovar la comissió paritària encarregada de vigilar el compliment de la norma, en la que se sentin representants dels treballadors. Fonts sindicals van qualificar el pla de "greuge comparatiu" respecte a altres treballadors, com molts metges o infermeres, que tampoc cobren aquesta part variable del salari .
Encara que els sous de tots els alts càrrecs no són públics -alguns, inclòs el del director, sí que es poden consultar- fonts de l'organisme van aclarir que les retribucions del personal directiu oscil·la en entre els 50.000 i els 80.000 euros anuals .



La sanitat catalana
  • El CatSalut canalitza la despesa sanitària de la Generalitat i acapara el 97,9% del pressupost del Departament de Salut (8.600 milions el 2012).
  • L'organisme finança 70 hospitals i 367 centres d'atenció primària (CAP), a més d'altres dispositius sociosanitaris.
  • La Generalitat només gestiona vuit hospitals. La resta els finança via concert amb entitats públiques i privades.
  • 7,5 milions de catalans tenen la targeta sanitària expedida pel CatSalut.