divendres, 18 d’octubre del 2013

L'enriquiment d'empreses afins al PP a càrrec de la sanitat valenciana

Publica Agències
Compromís denuncia el saqueig de l'erari públic en la privatització del servei de ressonàncies magnètiques
Si el servei de ressonàncies magnètiques valencià fos públic en comptes de privat, com ara, estalviaria 16,7 milions d'euros cada any a l'erari. És una de les conclusions a què va arribar una auditoria de la Sindicatura de Comptes i que ara la coalició Compromís ha denunciat en una campanya amb el lema 'La nostra salut no és el vostre negoci'. 
La web de la campanya recull algunes de les dades de l'informe de la sindicatura i publica un comptador dels diners que s'haurien estalviat si el servei fos públic des que l'usuari entra a la web. 
Privatització i concessió a empreses afins al PP

El servei de ressonàncies es va privatitzar en la majoria del sistema sanitari valencià l'any 2000. El cost d'aquesta privatització va ser de 270 milions d'euros per al període 2000-2008 i la prevista del 2008 al 2018, de 497,1 milions d'euros. 
El govern Zaplana va repartir els 27.727 milions del concert a les empreses Eresa, Iscanner i Beanaca, perquè assumissin exclusivament el servei de ressonàncies a pacients del sistema sanitari. Compromís recorda que Iscanner va ser fundada per Luís Concepción, ex-diputat del PP, i que Beanaca era propietat 'd'un amic íntim de Zaplana des que va estar a Benidorm, Carlos Paz'. 
Ja aleshores les societats científiques de radiologia i diverses empreses es van oposar a la privatització perquè consideraven que els concursos s'havien fet a mida d'empreses properes al PP.
'Aquestes empreses han aconseguit un negoci de més de 767 milions d'euros a costa del pressupost de la Generalitat', denunciava el diputat Fran Ferri. Ho va dir fa uns quants mesos, quan la coalició, arran de l'informe de la sindicatura, va alertar que l'expedient del concurs pel qual s'havia adjudicat el servei de ressonàncies magnètiques a l'UTE d'empreses properes al PP no era publicat en la Plataforma de Contractació de la Generalitat.  
El servei públic estalviaria 16,7 milions cada any

Segons l'informe de la sindicatura, amb una inversió pública de 29,1 milions d'euros en equipament, la Generalitat podria assumir directament totes les ressonàncies magnètiques, i això portaria un estalvi anual de 16,7 milions. De manera que si el servei fos totalment públic, la inversió s'hauria amortitzat en dos anys. 'Amb aquests diners es podrien construir tres centres de salut nous i equipats', diu Compromís, que exigeix una comissió d'investigació per a determinar 'els responsables d'aquest saqueig del tresor i la sanitat públiques'.