divendres, 22 de novembre del 2013

Està malalta la teva oficina?

Publica l’Ara
Cadira i llum inadequades, aire condicionat deficient i massa ordinador són els causants de la síndrome de l'oficina malalta, que afecta un de cada dos oficinistes
Una de cada dues persones que treballa en una oficina presenta problemes relacionats amb la síndrome de l'oficina malalta, segons el professor i director de l'IMF Business School, Carlos Martínez. Martínez apunta la "importància de disposar d'un entorn ergonòmic en la feina, revisar els equips d'aire condicionat, seure en una postura adequada, evitar el contacte continuat amb pantalles d'ordinador i la falta de llum solar".

Mal de cap, conjuntivitis, problemes dermatològics, falta de concentració... són alguns dels símptomes de la síndrome de l'oficina malalta, un trastorn que afecta milers de persones i que és fruit del gran nombre d'hores que passem davant ordinadors o entorns d'oficina. Un estudi recent de l'Institut de Biomecànica de València arriba a la conclusió que fins al 65 per cent dels afectats associa aquestes molèsties al mobiliari d'oficina –cadira, altura de les taules, ordinadors. Segons l'últim informe sobre salut laboral de l'Organització Mundial de la Salut, les parts del cos més afectades en són el tòrax, l'esquena i la regió lumbar.
Les malalties pròpies de les males postures en el lloc de feina poden causar diferents problemes de salut. Aquest fenomen, sumat a la manca de contacte amb la llum solar o l'excessiu nombre d'hores davant pantalles d'ordinador, poden generar la síndrome de l'oficina malalta. La Societat de Prevenció de la Mútua d'Accidents de Treball i Malalties Professionals de la Seguretat Social (Fremap) apunta que el problema d'aquestes malalties és que "no apareixen de cop, sinó amb el temps, després de patir de manera continuada postures incorrectes, massa hores asseguts davant l'ordinador i dins d'una oficina o la manca de contacte amb la llum solar".

Les conseqüències són fatiga visual, dolor a les lumbars, mala circulació a les cames o malestar a les cervicals. L'augment d'aquestes malalties està provocant que el 25 per cent de l'absentisme laboral sigui a causa de problemes musculars derivats d'aquesta síndrome, segons dades de l'Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball.