divendres, 28 de juny del 2013

Reforma de les Administracions Públiques: informe de la CORA; recentralització!

No en teníem prou amb l’informe de la Comissió d’Experts encarregat pel Govern català, que ens trobem de nou amb una altra perla: El govern de l’Estat en va encarregar un altre a una altra comissió, amb la mateixa mala bava, això, sí. La Comisión para la Reforma de las Administraciones Públicas (en endavant CORA) ens il·lustra sobre com ho podem fer millor –a parer seu, és clar– i estalviar-nos dinerons. Això sí, escombrant cap a casa. La seva, és clar. Us fem cinc cèntims sobre el que més pot interessar-nos al personal públic. 218 propostes de mesures, de les quals 140 afecten l’Estat i les comunitats autònomes i 78 que afecten només l’Estat. Val a dir que moltes d’elles ja s’estan aplicant. El govern de l’Estat ja ha dit que en cas d’incompliment d’aquestes “propostes” pot retenir diners a transferir a l’administració corresponent.

dijous, 27 de juny del 2013

Salut vol retallar 106 milions en vuit hospitals públics

Agències
El Vall d'Hebron i l'Arnau de Vilanova patiran les reduccions més importants, segons un document de l'ICS al qual ha tingut accés Metges de Catalunya
La rebaixa mitjana supera el 7% del pressupost
Vuit hospitals públics de Catalunya veuran reduïts els seus pressupostos aquest 2013 en prop d'un 7% respecte a l'exercici anterior. Això significa una retallada global de més de 106 milions d'euros.
La informació del sindicat de metges es basa en un document intern de l'Institut Català de la Salut (ICS) datat l'11 de juny. Segons aquest document, dels vuit hospitals afectats per les retallades, els més mal parats són l'Arnau de Vilanova, amb una reducció del pressupost del 8,36 %, i l'hospital Vall Hebron, amb un 8,04%.
La resta de centres hospitalaris afectats són Bellvitge (6,39%), Germans Trias i Pujol (5,86%), Josep Trueta (6,33%), Joan XXIII (6,63%), Verge de la Cinta (3,71%) i Viladecans (3,96%).

El Pacte pel Dret a Decidir

La Intersindical-CSC va formar part de la reunió constitutiva del Pacte Nacional pel Dret a  Decidir, juntament amb una quarantena d’entitats i partits.
D’aquesta cimera en van sortir ahir quatre compromisos:
1. La constitució d'un grup promotor amb el compromís d'eixamplar-se i de facilitar els mecanismes tècnics per a incorporar-hi més entitats.
2. L'encàrrec a l'ex-president del parlament Joan Rigol de consensuar un redactat, tenint en compte els texts de consens que ja hi ha, tant en l'àmbit polític com en el social.
3. La notificació formal de la reunió per part del president Artur Mas al president del govern espanyol, Mariano Rajoy.
4. El compromís de totes les entitats de fer pedagogia del dret de decidir.

dimecres, 26 de juny del 2013

La Generalitat mantindrà l'Hospital de Viladecans com un hospital bàsic

Agències

La Generalitat mantindrà l'Hospital de Sant Llorenç de Viladecans com un hospital bàsic que prestarà servei als municipis de Viladecans, Castelldefels, Gavà, Begues i Sant Climent de Llobregat.
El departament de Salut ha fet aquest anunci en un comunicat en el qual reconeix que la cartera d'atenció especialitzada se centrarà en determinats centres per millorar l'atenció als pacients i els mitjans per tractar-los.
L'anunci es produeix després de les accions reivindicatives dels treballadors, usuaris i alcaldes dels municipis que tenen com a referència el centre de Viladecans, l'hospital més petit dels quals gestiona l'Institut Català de la Salut (ICS).

divendres, 21 de juny del 2013

Darrers documents conveni XHUP

Darrer documents negociació conveni XHUP:


CONVENI XHUP


Propostes per a la regeneració del caràcter públic de la sanitat catalana

La Intersindical-CSC fa difusió d’aquest informe per les aportacions que realitza al necessari debat sobre el sistema sanitari català en el segle XXI. El seu objectiu és presentar propostes polítiques i organitzatives per regenerar avui i preservar de cara al futur el caràcter públic de la sanitat a Catalunya.
Informe coordinat per Montserrat Figuerola, Santiago Marimon i Josep Martí, en el qual han participat exconsellers de sanitat, catedràtics universitaris i professionals de reconegut prestigi en el camp de la gestió i l'assistència sanitària.

dijous, 20 de juny del 2013

Tossudament alçats

Retallades: una imatge objectiva i real (IV)

En aquesta quarta entrega ens allunyem una mica de l’àmbit públic i ampliant l’objectiu focal a la resta de sector i de la societat en general per saber el per què de tot plegat i per veure quina ha estat l’afectació i quina resposta hem donat. Una visió que complementa i en part dóna excusa per a les agressions que el personal públic estem patint.

La trampa del deute


Publica El Periódico
L'experiència demostra que les retallades no redueixen el passiu dels estats, sinó que l'augmenten
Com saben, perquè probablement molts han tingut la desgràcia de patir-ne els efectes en carn pròpia, els nostres governs estan entestats en una croada de retallades de la despesa social. Unes retallades que no responen a un pla pensat i racional, sinó a impulsos moguts per l'objectiu de reduir d'una manera ràpida i dràstica el dèficit i el deute.
A la vegada, impulsen una política de disminució generalitzada dels salaris amb l'objectiu de millorar la competitivitat i les exportacions. A aquestes reduccions salarials els economistes les anomenen «devaluacions internes», per similitud amb la devaluació de la moneda, cosa que ara no es pot fer a l'estar en l'euro.

dimarts, 18 de juny del 2013

La Generalitat retalla un 12,2% el sou mitjà dels sanitaris públics en dos anys

La rebaixa és gairebé dos punts percentuals superior a l'aplicada als comandaments

Agències
El Govern català ha retallat un 12,2% el sou mitjà dels sanitaris públics que treballen a l'Institut Català de la Salut (ICS) entre el 2010 i el 2012, segons consta en una pregunta parlamentària a la qual ha tingut accés Europa Press.

La retallada no ha estat homogènia per categories, i fluctua entre el 8,9% de retallada que han patit els auxiliars d'infermeria --de 25.500 euros anuals a 23.200-- i el 17,7% dels odontòlegs --de 55.700 a 45.800 euros--, segons consta a l'annex de la mateixa pregunta.
Les quantitats mitjanes, desglossades per categories, es refereixen al personal fix i interí que treballa a temps complet i durant tot l'any, excloent per tant els sous del personal de reforç o substituts, així com el personal emèrit i resident, especifica el conseller Boi Ruiz en la seva resposta.

dijous, 13 de juny del 2013

Retallades: una imatge objectiva i real (III)

Els incompliments de l'Estat amb Catalunya, el frau fiscal i les polítiques fiscals neoliberals són altres factors que distorsionen els pressupostos i que dificulten la realització de les polítiques socials adients per preservar i enfortir l'Estat del Benestar.

divendres, 7 de juny del 2013

MESA GENERAL DE NEGOCIACIÓ 6 Juny

Propostes presentades i valoració
La retallada...
Dijous 6 de juny es va reunir la Mesa General de negociació del personal de la Generalitat de Catalunya. Com ja era sabut, la proposta principal de l’Administració va ser la de la retallada de sou per un import equivalent al d’una paga extraordinària. Això vindria a representar de mitjana una retallada salarial del 7,13 % anual que és la mateixa que ja vam tenir l’any passat.
Això sí, d’aquesta mesura es salvarà una mica més del 1% del conjunt dels treballadors i treballadores: 1.945 persones que no arriben a dues vegades el SMI (18.068,41€) no patiran cap retallada i 3.029 persones que al no cobrar la paga tampoc arribarien a aquesta quantitat, se’ls complementarà amb la quantitat que manqui per arribar als 18.068,41€ anuals.
A canvi de...


dijous, 6 de juny del 2013

Per al gran capital és un negoci invertir en pensions o sanitat

Juan Hernández Vigueras
Doctor en Dret i escriptor

Després de treballar com a executiu en una gran firma i dedicar-se a la docència universitària, Juan Hernández, membre del comitè científic d'Attac a l'Estat espanyol, s'ha centrat en l'estudi dels mecanismes del sistema financer. La seva última obra aborda el paper dels lobbys.

Almenys vuit dels dotze experts convocats pel Govern espanyol per analitzar la reforma de les pensions van estar en algun moment a sou de la banca o les asseguradores. No obstant això, seran els encarregats d'elaborar un informe que, previsiblement, imposarà l'augment en l'edat de jubilació o un descens en la quantia que percebran els pensionistes. «Defensen els interessos del sector per al qual treballen, no el general», denuncia Joan Hernández Vigueras, doctor en Dret, activista d'Attac i autor del llibre «
Los lobbis financieros, los tentáculos del poder » (Clave Intelectual, 2013). En la seva opinió, el debat obert sobre les jubilacions serveix també per explicar com les agències que representen els interessos de les grans firmes financeres són capaços d'influir en àmbits de decisió aparentment allunyats dels seus centres de poder.

dimarts, 4 de juny del 2013

Retallades: una imatge objectiva i real (II)

Teniu a la vostra disposició el segon full informatiu de la sèrie sobre les retallades pressupostàries. Aquesta vegada ens dediquem a parlar sobre el dèficit fiscal català. Mentre encara estem pendents de quin serà el percentatge de dèficit autoritzat per Madrid, cosa que dificulta l’elaboració dels pressupostos de la Generalitat, els diferents barons autonòmics, i no només els del PP, es desfan en arguments contra la distribució asimètrica del dèficit autonòmic. 
El podeu llegir clicant aquí.

El Govern ja ha retallat 1.300 milions d'euros fins a l'abril



Publica ARA

L'executiu ha retallat un 19,6% la despesa en comparació amb els quatre primers mesos del 2012, i la meitat de la tisorada s'ha concentrat en el departament de Salut

El Govern encara no ha aprovat els pressupostos per al 2013, però el dia a dia i la pròrroga aplicada forcen igualment unes dures retallades. Així, el departament d'Economia ha publicat aquesta setmana l'estat de l'execució dels comptes fins al mes d'abril i, pel que fa al capítol de despeses, la tisorada es fa més que evident. Aquestes dades evidencien que l'executiu català ha gastat en aquests quatre mesos 5.348 milions d'euros en despesa no financera, una xifra sensiblement inferior als 6.650 milions del mateix període del 2012. En concret, la retallada és de 1.302 milions o, el que és el mateix, d'un 19,6% entre el conjunt dels departaments del Govern. Així, doncs, es manté el ritme d'ajustos dels primers tres mesos de l'any, atès que fins al març havia reduït la despesa en gairebé 1.000 milions, un 19,5%.

dilluns, 3 de juny del 2013

L’ICS privatitzarà el servei d’informàtica de l’Arnau de Vilanova

Agències
El Govern impulsa aquest procés a tot Catalunya per estalviar.
A l’hospital, la mesura afecta una vintena de treballadors
El servei d’informàtica de l’Hospital Arnau, on treballen una vintena de persones, passarà a ser gestionat per una Unió Temporal d’empreses (UTE) privada a partir de principis de l’any que ve, segons van confirmar ahir fonts de l’Institut Català de la Salut (ICS).
Una portaveu va explicar que l’UTE adjudicatària està formada per les empreses Fujitsu Technology, Canon, Microsistemes i Everis BPO i les empreses també gestionaran els serveis informàtics dels departaments de Salut, de l’ICS, d’Economia, Governació i d’Empresa i Ocupació, entre d’altres, a tot Catalunya. L’ICS va afegir que el personal afectat amb plaça en propietat continuarà treballant per a aquest organisme. Pel que fa al personal interí i eventual, la institució iniciarà un procés de negociació amb les empreses adjudicatàries perquè contractin professionals.