dilluns, 24 de febrer del 2014

Antón Costas alerta d'un excés de concessions privades en l'administració



El catedràtic avisa que la gestió del sector públic amb criteris empresarials i d'eficiència posa en risc l'equitat

El catedràtic de política econòmica de la Universitat de Barcelona , Antón Costas , ha afirmat en la jornada Reformes i eficiència del sector públic organitzades per la consultora Deloitte i Associació per al Progrés de la Direcció,que l' Estat espanyol ha de reduir el seu excés de " capitalisme concessional ", ja que porta a un mal ús de la col·laboració públicoprivada.

Costas també ha qüestionat l'aplicació de criteris de gestió empresarial com l'eficiència a l'administració i el sector públic . " L'Administració no s'ha creat per ser eficient . L'objectiu és l'equitat , entesa com la capacitat d'accés a determinats serveis . És convenient tenir present la finalitat de l'equitat per no equivocar-nos en la reforma" , ha dit després de la intervenció de la secretària d'Administració i Funció Pública , Meritxell Masó , que ha traçat els eixos bàsics de la reforma que prepara la Generalitat i sí que s'ha referit a termes com l’" eficàcia " dels serveis públics o la "falta d'orientació a resultats " . " Gestionar el públic amb criteris privats demostra , per l'experiència dels Estats Units , que és manifestament millorable . L'equitat pot destorbar , però té fonament" , ha conclòs.

Sobre les concessions , Costas ha argumentat que l' Estat espanyol és el país amb més concessions perquè és el país que més garanties dóna al concessionari, i que si les coses van malament , l'Estat sortirà " al rescat " amb els recursos dels ciutadans . " No tenim un bon disseny de la col·laboració públicoprivada . Hem de corregir aquest disseny concessional , que posa als ciutadans una càrrega molt forta " , ha afirmat , i ha exemplificat de nou que l'experiència americana d'introducció de gestió privada en el sector públic és manifestament millorable .
Ha incidit que el Govern i l'administració pública són coses diferents i han d'actuar de forma separada : "Una cosa és el Parlament i el Govern , elaborant normes , i una altra l'administració aplicant-les . L'administració ha de ser tècnicament capaç , independent del sistema polític , una bona administració no pot rebre ordres del sistema polític " , encara que sí objectius i recursos .
Costas ha considerat que s'han d'evitar la ineficiència , l'opacitat , i la inseguretat jurídica , i que per a això s'ha de reformar la política , el que significa canviar les regles , i s'ha de fer amb consens ja que, si no n'hi ha, el que vingui a continuació ho canviarà una altra vegada. "Si no millorem la política, les millores de l'administració no tindran èxit o el tindran molt parcial " , ha remarcat , i ha instat que tot nomenament hagi de passar un filtre , perquè el que es pot mesurar , es pot millorar , però el que no es pot mesurar , no es pot millorar.