dijous, 6 de març del 2014

280 milions d'euros per al consorci que aglutinarà centres públics de Lleida


Publica Agències
Inclourà tots els recursos de l'Institut Català de la Salut i els hospitals Santa Maria i Comarcal del Pallars
L'ens que gestionarà els recursos assistencials de titularitat pública de Lleida, per encàrrec de l'Executiu català, serà un consorci, va informar ahir Josep Pifarré, director dels Servei Territorials de Salut de la Regió Sanitària de Lleida i Alt Pirineu.

Aquest nou consorci, que assumirà un pressupost de prop de 280 milions d'euros i unes plantilles que sumen 4.000 professionals, agruparà l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i la primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) a la zona i l'hospital Santa Maria de Lleida i l'Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp, els dos de l'empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS). Tant l'ICS (personal estatutari i amb gestió administrativa) com GSS (personal laboral i gestió empresarial) són dues empreses públiques adscrites actualment al Servei Català de la Salut. "Es tracta de centres cent per cent públics que continuaran sent cent per cent públics", va destacar Pifarré, conscient que en alguns àmbits la iniciativa es veu com " privatitzadora".
Pifarré va explicar que la fusió de tots aquests recursos és una cosa "natural" i està precedit d'una coordinació, una aliança estratègica i una gestió unificada prèvies. Els hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria, un a 150 metres de l'altre, són des de fa temps complementaris: el primer assumeix l'atenció maternoinfantil, pediatria i ginecologia, i el segon, la salut mental i serveis sociosanitaris. Comparteixen el mateix laboratori, el que els ha permès tecnificar-lo. L'Arnau de Vilanova s'encarrega de les urgències, excepte les de salut mental, de la qual es responsabilitat Santa Maria.
Els professionals d'aquests centres comparteixen formació continuada, guies de pràctica clínica i activitats científiques a través de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB), recentment acreditat per l'Institut de Salut Carlos III. Igualment comparteixen una única unitat docent MIR.
No obstant això, el pas més important de coordinació de tots els recursos es va donar fa tres anys, en crear una gerència única.
Pifarré ha recordat que el Consell Executiu de la Generalitat els ha donat sis mesos per desenvolupar el projecte de fusió, que té com a criteri bàsic mantenir els drets dels estatutaris, transformar els interins en laborals indefinits i que totes les noves contractacions siguin ja de personal laboral. L'Hospital Santa Maria, que abans de passar a l'empresa pública GSS va ser de la Diputació de Lleida, encara té personal funcionari, que igual que els estatutaris de l'ICS mantindran els seus drets adquirits.
Amb el nou consorci, va apuntar Pifarré, les plantilles mantindran els seus respectius convenis i podran assumir activitat que ara es deriva a centres terciaris de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Queda pendent decidir aspectes com, per exemple, si el nou consorci compartirà compres amb l'ICS o no.