divendres, 14 de març del 2014

L’ICS ha de reorientar l’empresa dels CAP per garantir el caràcter públic

Publica Diari de Girona
El Parlament obliga l’Institut Català a replantejar el projecte inicial de fragmentació de l’ens
La creació d’una filial que agrupi els 26 CAP que l’Institut Català de la Salut –ICS–té a Girona resta a l’espera de les decisions que prengui el nou director gerent d’aquest ens, Pere Soley. Segons van explicar fonts de l’ICS, el projecte, que inicialment havia de convertir l’atenció primària pública gironina en una empresa separada de l’ICS, s’haurà de «reorientar».

L’origen d’aquest canvi és, segons la institució, una resolució del Parlament –aprovada amb els vots de CiU, ERC i PSC– que el setembre passat instava el Govern a un seguit d’actuacions  concretes, entre elles conservar el caràcter públic de l’ICS.
L’ens va informar que, a banda de recordar a la Generalitat que havia de «mantenir la titularitat pública de l’ICS», el Parlament també va demanar incloure el projecte en l’epígraf d’entitats de dret públic dels Pressupostos. Això té per objectiu dotar d’una estructura jurídica actualitzada a l’ICS «perquè evolucioni i es configuri com una veritable empresa pública més àgil, descentralitzada, eficient, sostenible, competitiva, adaptada als canvis i propera a les necessitats assistencials».
En aquest sentit, el Parlament també instava el Govern a permetre que l’ICS disposés dels mateixos instrumens de gestió «que la resta d’empreses públiques del sector». Totes aquestes disposicions entren dins del que marca la Llei 8/2007 de l’ICS. La cambra legislativa també va aprovar que, seguint el que marca aquesta llei, el Govern havia de promoure’n «la integració territorial amb la resta de proveïdors  de la xarxa sanitària d’utilització pública –XHUP–». És a dir, facilitar la coordinació amb altres centres d’atenció primària i hospitals concertats. L’ICS va informar que, per tal que el projecte pilot per aglutinar els 26 CAP en una filial separada sigui una realitat, haurà de «reorientar-lo» respecte a com estava previst inicialment, i supeditar-lo a l’encàrrec del Parlament.
Procés en marxa a Lleida
El projecte que va impulsar l’anterior cúpula de l’ens sanitari –dirigida pel gironí Joaquim Casanovas– pretenia dividir l’ICS en empreses filials en empreses amb autonomia de gestió. Aquestes havien de tenir naturalesa d’entitat públic, però sotmeses «a l’ordenament jurídic privat».

Per això fa dos anys es van impulsar dos projectes pilot: a Girona en l’àmbit de l’atenció primària,i a Lleida pel sector hospitalari. A la capital del Segrià el procés està en marxa amb la creació d’un ens jurídic que agrupi tots els centres sanitaris públics dela província de Lleida. Aquesta mesura, engegada mitjançant un acord de govern ja ha estat criticada pels representants dels treballadors, que veuen en aquesta maniobra «el primer pas cap a la privatització de la sanitat pública ICS». Tots els sindicats del Trueta van lamentar que aquesta decisió s’ha fet sense debat parlamentari previ, i temen que el següent pas sigui fer el mateix a Girona.