dilluns, 28 d’abril del 2014

El Suprem demana al Constitucional que aclareixi si va ser legal suprimir l'extra als funcionaris



Dubta que no s'abonin els 44 dies meritats abans que entrés en vigor el decret

El Tribunal Suprem (TS) ha demanat al Tribunal Constitucional (TC) que es pronunciï si és o no legal la supressió de la paga extra de desembre del 2012 als treballadors del sector públic ja que té dubtes que aquesta norma es pugui aplicar amb efectes retroactius.
La consulta, que ha estat acordada per unanimitat pel ple del Contenciós Administratiu del Suprem amb el vistiplau de la Fiscalia i el vot en contra de l'advocat de l'Estat, deriva d'un recurs d'un funcionari adscrit al Constitucional que demanava la devolució de la part proporcional de la seva extra de Nadal generada entre l'1 de juny i el 14 de juliol.

En concret, el Suprem demana un pronunciament sobre si hi va haver o no infracció del principi de seguretat jurídica de la Constitució al qüestionar l'aplicació retroactiva de la supressió de la paga.

44 dies menys a la nòmina
El tribunal considera que el sistema de meritació de l'extra de desembre s'estén des de l'1 de juny del 2012 fins al 15 de juliol del mateix any, incloent-ho, doncs, 44 dies de retribució. En el sector públic la paga extra de desembre es merita entre l'1 de juny i el 30 de novembre.
La sala del Contenciós considera que la paga extra és una "contraprestació d'un treball ja realitzat" i que, per tant, guarda una evident vinculació amb l'efectiva prestació laboral, encara que la retribució sigui de periodicitat semestral.