dimarts, 29 d’abril del 2014

L’esforç en la retallada no és pas el mateix...



Agències

Les administracions públiques funcionen avui dia amb prop de 400.000 empleats públics menys que fa cinc anys. Les dades mostren l’esforç en la retallada, però també en la desigualtat de les mateixes, mentre que les autonomies han baixat la nomina un 10% i els ajuntaments un 6%, el Govern espanyol amb prou feines ha retallat un 1% del cost del seu personal. Les dades es troben a l’Informe anual de comptabilitat nacional que elabora el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques corresponent al 2013.
Les principals decisions que han incidit en el cost dels empleats públics ha estat dues: la reducció salarial del 2010 i la congelació de la resta d’exercicis, d’una banda, i la limitació per reposar empleats, de l’altra. L’ordre de no-reposició decidida pel govern Zapatero i prorrogada per Rajoy limita la nova oferta a un 10% de les places perdudes i únicament en sanitat, educació, cossos de seguretat i Agència Tributària.

En el pla estrictament salarial, les retallades han anat molt més enllà de la congelació salarial o de la supressió de la paga extra de Nadal de 2012, en el cas de Catalunya vam perdre també una de les pagues l’any 2013 i restem a l’espera del que pugui succeir aquest 2014.

En el de contractació, a banda de la congelació de l’oferta pública, ha vingut de les fortíssimes restriccions imposades a la incorporació de personal interí. D’aquesta manera, la supressió de dies de lliure disposició a l’any ha tingut com a principal missió la minoració al màxim de la contractació de substitucions.