dijous, 22 de maig del 2014

La inversió de l'ICS creix en 2,6 milions a primària i hospitals



Agències



L'Institut Català de la Salut (ICS), el major grup assistencial públic de Catalunya  (85 per cent de la primària, vuit hospitals majoritàriament d'atenció terciària i 35.000 treballadors), disposa aquest any de 2,6 milions més d'euros per invertir en obra nova, reformes i reposicions en els seus centres. Compta amb un pressupost inicial de 15,6 milions (4,9 per a primària i 10,2 per especialitzada) quan el 2012 i 2013 (pressupost prorrogat) va disposar de 13 milions .


El director gerent de l'ICS, Pere Soley, ha explicat que les inversions en obres i equipaments més destacades en els centres de l'ICS el 2014 són els nous laboratoris clínics territorials de Barcelona (ubicats al recinte de l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron), de l'àrea Metropolitana Nord (ubicats a l'Hospital Universitari Germans Trias de Badalona) i de l'àrea Metropolitana Sud (ubicats a l'Hospital Universitari de Bellvitge).

També ha esmentat l'execució de la segona fase del projecte d'instal·lacions i equipaments de l'Hospital de Bellvitge, que inclou la posada en marxa de les noves urgències i la instal·lació d'un nou TAC; la posada en marxa de la nova radioteràpia de l'Hospital de la Vall d'Hebron; els nous quiròfans d'Oftalmologia de l' Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, i les obres a l'Hospital Arnau de Vilanova , que inclouen la reforma del laboratori de microbiologia.

També estan previstes noves centrals de cogeneració als hospitals Josep Trueta de Girona i Joan XXIII de Tarragona. Aquest últim va informar ahir que ha iniciat la construcció del nou edifici de laboratori i cafeteries davant de l'edifici principal i de la nova planta de cogeneració al costat del vial de serveis. El futur laboratori, que permetrà millorar els fluxos i processos assistencials i unificarà en un sol espai les diferents instal · lacions que hi ha actualment repartides en dos edificis del parc sanitari, tindrà un cost de 950.000 euros, que serà finançat per Siemens, adjudicatària del concurs públic de materials i equips de laboratori per a sis anys. La mateixa fórmula de col·laboració publico privada s'ha triat per a les noves cafeteries, que permetrà deixar superfícies lliures dins de l'hospital i l'edifici a consultes externes per a possibles usos ambulatoris. Aquesta inversió la sufragarà la UTE Hospitals de Tarragona, empresa concessionària del servei de cafeteries i serà de 1,2 milions d'euros.

La futura planta de cogeneració millorarà la seguretat i l'eficiència energètica traslladant les actuals centrals de producció de calor fora del soterrani del centre sanitari. El nou edifici , al costat del vial de serveis lateral del parc sanitari , es dotarà de plantes de trigeneració que produeixen electricitat, calor per a calefacció, aigua calenta sanitària i fred. La inversió de l'ICS en aquest projecte és de 3,8 milions d'euros i es preveu autofinançament posterior gràcies a l'estalvi energètic que es generarà en el centre durant els propers deu anys.


D'altra banda, les inversions previstes per l'ICS a primària aquest any són: la ampliació del Centre d'Alta Resolució de Balaguer; la construcció dels nous centres de Bordeta Magòria de Barcelona, Vilafranca del Penedès, el Prat, Santa Coloma de Cervelló i Cardedeu; la reforma del centre de Roger de Flor de Barcelona, i la remodelació i ampliació del centre de Prats de Lluçanès.