dimarts, 29 de juliol del 2014

El Govern busca un soci privat que inverteixi 25 milions en un fitxer per recollir les dades sanitàries dels catalans



Publica l’Ara
El director de l'AQuAS, Josep Maria Argimon, garanteix que les dades seran totalment anònimes i que el control de l'arxiu serà sempre 100% públic. Salut assegura que el nou sistema permetrà millorar la investigació i repercutirà en el benestar dels ciutadans
La Generalitat de Catalunya està ultimant els detalls d'un concurs públic amb el que espera trobar un soci privat que inverteixi 25 milions d'euros en la construcció d'un fitxer informàtic que reculli les dades sanitàries que sistemàticament produeixen els catalans quan s'adrecen al sistema. El director de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), Josep Maria Argimon, ha explicat aquest dilluns en roda de premsa que preveu publicar les bases del concurs al setembre i que l'adjudicació estigui enllestida abans que acabi l'any.

Argimon ha garantit que el control del fitxer serà totalment públic i que no suposa cap risc de vulneració a la intimitat, doncs les dades estaran prèviament "anonimitzades" i ningú podrà saber a quin pacient concret corresponen. Ans al contrari, considera que pot facilitar la investigació clínica, la inclusió de millores assistencials i, en general, ajudar a assolir millors resultats en la salut dels catalans.
El projecte VISC+ -Més Valor a la Informació de Salut de Catalunya- preveu que la inversió de 25 milions d'euros es faci en els propers vuit anys per anar construint l'arxiu. Qualsevol institució pública o privada podrà fer peticions per accedir-hi, tot i que aquestes hauran de ser autoritzades per la mateixa AQuAS. De fet, en cas que sigui una institució sense ànim de lucre, el preu que es demanarà per les dades serà "a cost", però si a darrera hi ha un projecte de negoci haurà de pagar més. D'aquesta manera, el fitxer serà sostenible econòmicament i es podrà fer rendible un conjunt de dades que, en general, el sistema ja recull per a incloure a les històries clíniques dels pacients.
Salut s'ha esforçat en destacar les bondats de la iniciativa i, sense defugir el debat ètic sobre el que pot suposar agrupar les dades sanitàries públiques mitjançant una inversió privada que, òbviament, voldrà obtenir un benefici, ha constatat que es tracta d'un projecte transparent i que la voluntat és explicar-ho detalladament a associacions d'usuaris, pacients i institucions de recerca. "No tenim res a amagar", ha afegit Argimon, que ha demanat a la societat que entengui que es tracta de dades anònimes i que, en qualsevol cas, estan preparant el mecanisme concret perquè els ciutadans puguin demanar que les seves dades no siguin incloses a l'arxiu.
"Suposem que hi haurà interès" a participar en el projecte i es rebran candidatures per a la inversió, ha constatat, donat que el sistema sanitari català és un dels pocs del món que ja té la capacitat d'aglutinar totes les dades que generen 7,5 milions de persones en els 64 centres de la Xarxa d'Hospitals d'Utilització Pública (XHUP), els més de 300 centres d'atenció primària i els equipaments sociosanitaris i de salut mental, entre d'altres.