dijous, 13 de novembre del 2014

Deu mil tarragonins firmen contra el model sanitari

Els sindicats reclamen la retirada del nou consorci sanitari publicoprivat
Publica El Punt/Avui
La recent creació d'un consorci publicoprivat, que es veu com una manera encoberta de privatitzar la sanitat a Tarragona, continua aixecant polseguera. Ahir, els sindicats de la junta de personal de l'hospital Joan XXIII, de la junta de personal d'atenció primària de Tarragona i del comitè d'empresa de Gipss (Sociosanitari Francolí) van convocar una acció de protesta davant de la delegació del govern a Tarragona per reclamar-ne l'anul·lació. Durant l'acte van entregar un escrit adreçat al delegat del govern, Quim Nin, amb les 10.123 signatures recollides contra la creació d'aquest ens gestor, el qual “obre la porta a la mercantilització i és un pas previ a la privatització de la sanitat”, segons Gaspar González, president de la junta de personal del Joan XXIII.

El març de 2013, els tres proveïdors sanitaris de Tarragona –l'Institut Català de la Salut, a través de l'hospital Joan XXIII; l'empresa pública Gipps (Gestió i Prestació de Serveis Sanitaris) i la xarxa privada Santa Tecla– van signar un conveni marc de col·laboració. Els representants sindicals concentrats ahir consideren que aquest consorci forma part d'una estratègia de privatització del model sanitari: “Aquesta aliança estratègica no deixa de ser el que serà el consorci de Lleida [Consorci Sistema Integral de Salut Lleida]”, fet que implica, segons ells, la privatització encoberta de la sanitat, ja que incorpora criteris de mercat i de rendibilitat a l'hora de decidir la planificació de la prestació de serveis. “El Servei Català de la Salut hi posa els diners i diu que es posin d'acord, però el risc és que aquesta distribució es faci per interessos particulars i no per l'interès de la ciutadania”, creu González, que hi afegeix: “Considerem que no és acceptable i que és l'embrió del que ha acabat sent el consorci creat a Lleida.” Els representants sindicals creuen que “qui ho ha de gestionar és el Departament de Salut i no les empreses proveïdores”.

Moltes de les accions de protesta dels darrers mesos al Camp de Tarragona han assenyalat la xarxa privada Santa Tecla com a màxima beneficiària del Servei Català de la Salut. Per Gonzàlez, “a Santa Tecla se li atorga un paper rellevant sense que sigui el proveïdor més potent”.