dijous, 13 de novembre del 2014

Els pressupostos 2015

Publica RBA
En el període 2010-2015, els pressupostos de la sanitat catalana s’han reduït un 13,06%, mentre que en el mateix període a l’Estat espanyol els diners destinats a sanitat s’han reduït només un 5,41%
El concert Basc, ha castigat menys el pressupost de sanitat del País Basc, que el règim comú de finançament de les autonomies, que ha perjudicat molt a Catalunya
Per aquestes dates, altres anys ja començàvem a tenir notícies de com aniria el pressupost de la sanitat catalana per l’exercici següent. Aquest any, i com que pel que sembla el govern de la Generalitat s’ha quedat sense soci per aprovar els pressupostos 2015, el més probable pel que se sent en determinats àmbits seria una pròrroga pressupostària tal com va succeir ara fa dos anys. Per tant estaríem parlant de repetir els 8.290.59 milions d’€ de l’any passat. A aquesta quantitat es podria incrementar amb el compromís que la Generalitat ha adquirit amb el personal de l’ICS, empreses públiques i consorcis de retornar la paga extra que fa uns anys se’ls va manllevar.

Mirant d’on veníem, he comparat aquest pressupost probable, amb el pressupost que el Departament de Salut tenia a l’any 2010, que pujava a 9.535,67 milions d’€, fet que ha comportat una reducció del 13,06% en 6 anys. Per tenir una opinió més fonamentada del que això representa, he aconseguit al suplement de Salut del diari El Economista del dia 6 de novembre el primer dels quadres que adjunto. Si el complementem amb el segon quadre, podem fer alguna lectura interessant:
  • La reducció de la despesa sanitària a l’estat espanyol, en aquests 6 anys ha estat d’un 5,41%. L’esforç fet a Catalunya és quasi 2,5 vegades més fort que el que han fet de mitjana els espanyols. 
  • La comunitat que més ha reduït la despesa és Extremadura, que ha estat capaç de reduir el seu pressupost en un 15,28% 
  • En aquest període hi ha comunitats que en lloc de reduir la seva despesa sanitària l’han incrementat:. Destaca en aquest capítol Les Illes Balears que aquests 6 anys han vist créixer la despesa sanitària en un 17,65% 
  • També ha crescut el pressupost de Navarra (4,07%), Cantabria (3,28%), Madrid (3,61%), La Rioja (1,45%) i València (0,09%) 
  • Si la despesa total s’ha reduït, i en canvi algunes comunitats han incrementat els seus pressupostos, vol dir que part dels diners que algunes comunitats han aconseguit reduir, han servit per que altres comunitats incrementin les seves despeses, fet que implica una manca d’equitat absoluta en uns moments de manca de recursos suficients per mantenir les prestacions del Sistema Nacional de Salut.
  • Al 2010, Catalunya era la comunitat espanyola que tenia un pressupost sanitari més elevat (9.535,67 milions d’€), mentre que al 2015, passaria a ser la segona comunitat pel que fa al volum del seu pressupost sanitari (8.290,59 milions d€).
  • A nivell de sistemes de finançament, es curiós observar com Euskadi que va per la via del concert econòmic, només ha hagut de reduir la seva despesa sanitària en un 4,23% en 6 anys, i fins i tot aquest any 2015, tindrà un pressupost lleugerament superior al de l’any 2014.


És curiós observar com el fet que el ministre Montoro fixi el mateix objectiu de dèficit a les comunitats autònomes acaba comportant diferències, injustícies i manca d’equitat en la prestació dels serveis de salut als ciutadans.

Decididament, el finançament de la Sanitat és un autèntic nyap que caldria millorar amb urgència. Esperem que el govern català pugui aprovar un pressupost que permeti millorar l’assignació per càpita que des de l’any 2010 ha caigut estrepitosament a nivells excessivament baixos.