dijous, 29 de gener del 2015

La Generalitat fa marxa enrere en la venda de dades sanitàries



Agències
Salut no adjudicarà la gestió de la informació sensible a una empresa privada externa
La pressió social i la desconfiança ciutadana han obligat la Generalitat a fer marxa enrere en el seu pla per vendre dades sanitàries anònimes a empreses publiques o privades amb finalitats, a priori, “científiques”. El projecte, de nom VISC+, pretenia adjudicar la gestió de la informació sensible de Salut ­–previ procés de despersonalització– a una empresa privada per un valor aproximat de 25 milions d'euros. 

Sota la tutela de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), encarregada del projecte, aquesta companyia havia de ser l'encarregada de comercialitzar les dades i de vendre-les a altres empreses interessades per a investigacions científiques. No obstant això, el VISC+ va xocar de cara amb una allau de crítiques que va culminar amb una moció al Parlament per frenar el projecte temporalment.


Salut ha hagut de recular i reorientar el projecte per fer avançar un pla que tenia fins i tot un informe poc favorable de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT), que posava en dubte que les dades convertides en anònimes no poguessin tornar a personalitzar-se a través d'algun programa informàtic. Malgrat que l'AQuAS va assegurar, de totes les maneres possibles, que era gairebé impossible que es descobrís de qui era la informació anonimitzada, Salut no va convèncer ni els ciutadans, ni els partits polítics, ni els sanitaris ni els experts en bioètica i informàtica.

 “La inversió per dur a terme el projecte provindrà de recursos propis”, ha assegurat l'AQuAS en un comunicat, en què confirma que es reorientarà el projecte “per tenir el màxim suport”. El Departament de Salut fa marxa enrere i no traurà a concurs la gestió de les dades, una de les peticions més demanades pels actors socials, que no entenien per què no podia fer-se càrrec la mateixa institució del control d'aquesta informació com fins ara.
Un altre dels canvis que durà a terme l'AQuAS en el seu projecte és que limitarà la cessió d'aquesta informació sensible a centres només catalans. “Com que la inversió serà limitada, els destinataris del projecte es restringeixen als centres d'investigació acreditats a Catalunya”, apunta Salut.