dimarts, 31 de març del 2015

El 42% dels catalans creu que la sanitat pública ha empitjorat en el darrer any



Publica l’Ara

En el Baròmetre Sanitari l'assistència privada obté més bona puntuació (7,39) que la pública (6,80)

La segona onada del Baròmetre Sanitari ha registrat que segons l'opinió dels catalans enquestats –hagin o no estat pacients– la sanitat pública és normal (31,3%), bona (41,4%) o molt bona (11,7%). Això vol dir que un 80% dels ciutadans considera que la resposta que rep per part del sistema és "correcta", ha subratllat el subdirector del Servei Català de la Salut, Francesc Brosa. Per contra, un 42% també pensa que l'assistència sanitària ha empitjorat en relació amb l'any anterior. En aquesta enquesta, a més, la puntuació que obté la pública és de 6,80, mentre que la de la privada és de 7,39. En sentit contrari, en cas de malaltia greu, set de cada deu persones confiarien prioritàriament en la pública.


Els resultats de l'enquesta mostren que els ciutadans creuen que l'assistència sanitària pública a Catalunya és de qualitat –més d'un 80% considera que és normal, bona o molt bona– però alerten que està empitjorant en relació al 2014. Per contra, només un 8,2 % creu que ha millorat. El gerent d'Atenció Ciutadana, Joan Lluís Piqué, ha admès que allò desitjable seria que els resultats fossin uns altres, però també ha matisat que aquest percentatge ha baixat des del juliol del 2012.

El tracte rebut del personal sanitari és l'aspecte de l'assistència sanitària que millor valoren, amb un 8,16. En segon lloc destaquen la proximitat del centre, amb un 8,01. En tercer lloc situen la confiança i seguretat que transmet el metge, 7,95. Per la cua destaquen el temps que dura la consulta, 7,23, la facilitat per aconseguir cita, 6,89, el temps d'espera per entrar a la consulta, 6,28 i el temps que costa fer les proves diagnòstiques, 5,92.

Per serveis, l'atenció primària és la més ben valorada, amb un 7,14, seguida de l'atenció especialitzada, 6,71, i de l'atenció hospitalària, 7,03. El darrer lloc és per a l'atenció a urgències, 6,18.

Un 30% dels ciutadans tenen una mútua privada. De fet, el sector privat obté una millor puntuació, 7,39, en comparació amb el públic, 6,80. En cas de malaltia greu, però, la majoria de la població es posaria en mans de la pública. "Tant els que tenen pòlissa com els que no tenen dret a rebre l'atenció pública", ha recordat Piqué.

Una altra dada que ha donat l'escrutini és que la mesura del copagament dels medicaments en funció de la renda amb l'objectiu de frenar la despesa farmacèutica divideix la població. Un 46% dóna suport a aquesta decisió però un altre 46% es mostra contrari.