dijous, 30 d’abril del 2015

El Parlament tramitarà una llei per garantir atenció sanitària a immigrants



Publica El Periódico

La finalitat és reprendre les prestacions que disposaven abans que el Govern del PP les limités i restringís

El Parlament tramitarà una proposició de llei d'ICV-EUiA que té com a finalitat retornar als immigrants irregulars les prestacions sanitàries universals que disposaven abans que el Govern del PP aprovés el 2012 un decret llei que les limita i restringeix.

Aquesta proposició de llei ha superat el debat a la totalitat al haver-se retirat just abans de les votacions les esmenes a la totalitat que havien presentat CiU i PP.


Els altres grups havien anunciat el seu vot favorable, al mateix temps que acusaven CiU i PP de no voler evitar la discriminació d'una part de la població immigrant, mentre que Ciutadans (C's) tenia previst abstenir-se. La retirada de les esmenes a la totalitat ha evitat les votacions i el text serà finalment tramitat en la comissió de sanitat del Parlament perquè els grups presentin esmenes parcials a l'articulat. El text obliga el sistema sanitari català a garantir l'assistència sanitària i farmacèutica a totes les persones estrangeres, estiguin o no regularitzades, i en conseqüència, tornar a la situació anterior al decret llei del Govern central de l'any 2012 que va excloure els "sense papers" de beneficiar-se de algunes prestacions. En defensar aquesta proposta, la diputada d'ICV-EUiA Marta Ribas ha recordat que la Generalitat ja va recórrer en el seu moment el citat decret davant del TC, però que calia donar "un pas més" i actuar com ho va fer el govern de Navarra al aprovar una llei similar a la que ara tramitarà el Parlament català.
Ribas ha recordat, així mateix, que el TC ja ha sentenciat a favor de la Comunitat de Navarra, i va expressar el seu dret a legislar per universalitzar les prestacions sanitàries de la població. També ha subratllat que "diversos organismes internacionals han instat el Govern espanyol a rectificar, encara que aquest encara no ho hagi fet".