dimarts, 23 de juny del 2015

El metge donarà la baixa i l'alta alhora per a malalties lleus



Publica El Periódico
El Govern regula el nou sistema de comunicats mèdics que entrarà en vigor l'1 de desembre
La mútues tindran més facilitats per conèixer l'informe mèdic de seguiment del malalt
A partir de l'1 de desembre vinent, el treballador que agafi la baixa per malaltia sabrà aproximadament en quant temps hauria d'estar recuperat, ja que el metge haurà de detallar al seu informe la durada estimada de la malaltia, segons la seva importància.

Una ordre del Ministeri d'ocupació i Seguretat Social, publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) dissabte passat, ha fet un pas més en el control de la gestió de la incapacitat temporal. Va començar amb un decret el juliol del 2014, per vigilar tant els metges com els treballadors malalts. De passada, es donen més facilitats a les mútues per controlar les baixes laborals.
LES TAULES / L'ordre estableix que els metges hauran de tenir en compte la durada estimada d'una malaltia d'acord amb unes taules «de durada òptima basades en el diagnòstic, l'ocupació i l'edat del treballador».
Així, la durada estimada de la baixa serà la següent: molt curta (inferior a 5 dies naturals), curta (de 5 a 30 dies), mitjana (de 31 a 61 dies) i llarga (més de 61 dies). Aquest barem, de fet, l'estan aplicant els metges -o, almenys, el tenen en compte- des de fa més d'un any.
Aquest model, no obstant, es podrà revisar en qualsevol moment en funció de com evolucioni la salut del treballador.
Davant d'una malaltia de durada molt curta, els facultatius poden emetre el comunicat de baixa i el d'alta en el mateix acte mèdic, per evitar d'aquesta manera segones visites al centre de salut. En la resta de casos, el comunicat registrarà la data de la següent revisió, que s'haurà d'efectuar per primera vegada al cap de set dies del comunicat de baixa (si la durada és curta o mitjana) i als 14 dies en les baixes que s'estimen de llarga durada.
LA DECISIÓ DEL METGE / Com ja figurava en el decret de juliol de l'any passat, només el metge podrà donar l'alta, encara que les mútues podran sol·licitar-la a la inspecció de salut i a l'Institut de la Seguretat Social (INSS), que hauran de contestar en el termini de cinc i quatre dies, respectivament.
Encara que l'objectiu dels canvis és, segons el ministeri d'Ocupació, estalviar tràmits burocràtics a treballadors, empreses i facultatius, la mesura ja va ser objecte de controvèrsia fa un any quan es va aprovar per decret el nou sistema d'incapacitat laboral transitòria (ILT). Davant l'oposició dels sindicats, el Govern va renunciar llavors que fossin les mútues les que gestionessin les baixes i les altes, però va reforçar els controls per evitar abusos per part del treballador i la relaxació del control per part dels metges.
INFORMACIÓ A LES MÚTUES / Ara, amb la nova norma, es dóna més marge a les mútues en tot el procés d'incapacitat laboral. A l'article 14 de l'ordre ministerial, que inclou els nous models d'informes de baixes i altes laborals, estableix que cada tres mesos el metge o la inspecció de la Seguretat Social realitzarà un informe de control de la baixa en el qual es justifiqui la necessitat de mantenir la situació d'incapacitat. I en cinc dies hàbils aquest informe serà remès pels serveis públics de salut a les mútues…