divendres, 17 de juliol del 2015

El Govern confirma que apujarà el salari als funcionaris el 2016



Publica El Periódico

Mariano Rajoy vincula la «restitució» de l'extra dels funcionaris a la millora dels ingressos

Hisenda i els sindicats negociaran en 15 dies com creixen els salaris, l'ocupació i les festes

El 2016 els empleats públics veuran millorades les seves retribucions, però encara es desconeix en quina quantitat i com. Hisenda i els sindicats més representatius de la funció pública negociaran en els pròxims 15 dies quan els funcionaris cobraran el 75% de la paga extra suprimida el 2012, si aquest és l'últim any de congelació salarial, en quina quantitat augmentarà l'ocupació i si recuperen algun dels dies de lliure disposició que van perdre amb les retallades.


El termini de dues setmanes va ser acordat ahir pel secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, i els representants sindicals en una trobada que havia aixecat molta expectació després dels anuncis del Govern i la proximitat de la presentació del projecte de pressupostos generals de l'Estat, que han de recollir els possibles increments.

El desig de l'Executiu de compensar els empleats públics per les retallades que pateixen des del 2012, que els sindicats vinculen amb la proximitat de les eleccions, es va manifestar en tres nivells, president del Govern, Ministre d'Hisenda i secretari d'Estat, però tots van expressar la mateixa condició, que els ingressos públics ho permetin.

EL 75% DE L'EXTRA

«En la mesura que la recaptació i els pressupostos ho permetin restituirem la paga extra de Nadal del 2012», va dir Mariano Rajoy, al ser preguntat per això durant la roda de premsa amb la presidenta de Polònia, Ewa Kopacz. Es tractaria d'abonar el 75% de l'extra ja que el 25% es va pagar a començaments d'aquest any.

El cap de l'Executiu, que va parlar poc després de finalitzar la reunió entre Hisenda i les centrals, espera comptar amb la participació d'aquestes per a un acord sobre quina és la remuneració del sector públic l'any que ve.

A l'espera que es concreti, el Govern busca fórmules per acabar amb la congelació salarial en el sector públic. En paraules de Cristóbal Montoro, ministre d'Hisenda, es negocien amb els sindicats «escenaris de creixent retribució» per al 2016 i pròxims exercicis, que podrien incloure's ja en el pressupost de l'any que ve.

Es va mostrar més explícit al final de la reunió Antonio Beteta, que va citar expressament l'acord per l'ocupació i la negociació col·lectiva (AENC) firmat fa un mes pels agents socials i que estableix un mínim d'increment salarial de l'1% per al sector privat. No obstant, Beteta no va aclarir si aquest percentatge és una referència per a l'adminis­tració.

«No ens morim per una dècima», va dir Beteta, sense revelar quina quantitat preveu el Govern d'increment per donar marge als negociadors. Aquest assumpte no es debatrà aïlladament sinó que formarà part d'un paquet de reivindicacions dels representants dels empleats públics que demanen recuperar el poder adquisitiu perdut.

Els sindicats miren d'evitar que l'Executiu presenti les millores com a concessions pressupostàries i posen l'accent en el fet que el sector públic també ha de beneficiar-se de la recuperació ja que va patir gran part de les retallades.

...

Des d'avui i durant la setmana que ve, Hisenda mantindrà reunions bilaterals amb els sindicats per consensuar mesures concretes. Després hi haurà reunions de les taules tècniques sobre ocupació, igualtat de gènere i el pla de protecció davant les agressions, qüestions que estan molt avançades després de les reunions sectorials de l'últim mes.


En aquestes trobades es debatrà quines qüestions s'apliquen l'any que ve i quines queden pendents per a anys pròxims. També s'autoritzarà les autonomies a abonar les extres pendents en funció dels seus propis plans d'estabilitat pressupostària.