dijous, 27 d’agost del 2015

La Sanitat no augmenta el 3,6% en els Pressupostos 2016

Publica Federació d’Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública

El Projecte de pressupostos generals de l'Estat presentat pel PP s'intenta vendre com uns pressupostos "socials" amb un important augment en Sanitat i Educació.

En el cas de Sanitat això clarament no és així, perquè del pressupost sanitari públic només és decidit pels PGE en una part molt poc important. Així en 2013, últimes dades publicades, el pressupost sanitari decidit pel Govern espanyol només va suposar el 6,92% del total dels pressupostos sanitaris públics, d'aquesta manera el pretès augment del 3,6% en Sanitat en realitat es queda en un 0,25% d'augment real sobre els pressupostos sanitaris públics i el possible augment dels pressupostos de la Sanitat Pública queda a costa dels pressupostos que aproven les Comunitats Autònomes (CA), que al seu torn estaran limitats pel sostre de despesa fixat per Hisenda.
D'altra banda la desaparició dels Fons de Cohesió qüestiona la seva capacitat per afavorir la homologació de pressupostos i, per tant, d'accessibilitat practica a la Sanitat Pública en les diferents CA.

En resum, pura propaganda i escassíssim increment en Sanitat que no serveix per a pal·liar les retallades d'entre 14.000 i 20.000 milions € que ha patit el sistema sanitari públic espanyol. La Sanitat Pública necessita una recuperació pressupostària que li permeti assegurar un servei públic de qualitat per a tota la població. Aquests pressupostos no ho garanteixen.