dimecres, 17 de febrer del 2016

I-CSC de l’Hospital de Vilafranca: “Correm el risc de convertir-nos en aristocràcia treballadora”



Xarxa Penedès

Entrevistem la secció sindical de la I-CSC de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, que organitza una xerrada amb el títol “Salut és lluitar; lluitar és salut”, i reflexionen sobre les conseqüències de les lluites sectorials, locals i globals.

La secció sindical de la Intersindical-CSC reprèn el cicle de xerrades sobre salut aquesta setmana. I ho fan amb un acte el dimecres 17 que han titulat “Salut és lluitar; lluitar és salut”.
Expliquen que amb aquestes xerrades volen parlar “de retallades, de condicions laborals però també de privatitzacions, de desigualtats i en definitiva d’agafar consciència d’on estem i que la lluita local sense una lluita més global ens condueix a un estancament”.
Hem entrevistat els organitzadors de l’activitat perquè ens expliquin com plantegen el cicle de xerrades i com entenen la salut des del seu punt de vista.


Com és que impulseu aquest cicle de xerrades? En teniu més de concretades ja?
Impulsem aquest cicle de xerrades per donar veu a persones i/o col·lectius relacionats amb lluites per la salut i la sanitat amb l’objectiu que des de l’hospital, el nostre lloc de treball, aprenguem, debatem i agafem consciència del que som i per què hem de lluitar. Les vam iniciar l’any passat amb el documental La salut, el negoci de la vida, de SICOM, i vam continuar amb David Vidal explicant el cas INNOVA. Ara és el torn de “Lluitar és salut. Salut és lluitar”, amb Toni Barbarà.
Per aquest any tenim algun contacte i idea però res tancat, les xerrades les anem fent de tant en tant per no sobrecarregar a la gent.

Per què penseu que la lluita local sense una lluita més global condueix a l’estancament?
Creiem en la nostra lluita local, que es concreta en les mobilitzacions contra les retallades salarials i de personal que estem patint i contra les condicions laborals que ens imposen; no ens cansarem de reivindicar estabilitat, retorn de les pagues, increment salarial, millores amb salut laboral, etc. Però tenim molt clar que tots aquests aspectes van estretament lligats a lluites més globals sistemàtiques i que, per tant, si no canviem el sistema, res canviarà realment.
Correm el risc de convertir-nos en aristocràcia treballadora i només pensar en millorar les condicions en el nostre centre i aquest error sempre ens acaba portant més retallades. Al nostre col·lectiu ens manca consciència, ja que no som metges, infermeres, auxiliars, administratius, etc. sinó que som treballadors i hauríem de treballar per certa homogeneïtat d’interessos i actuar col·lectivament com a classe social.

Per què considereu que “salut és lluitar i lluitar és salut”?
Entenem la salut no com un estat abstracte sinó com un medi per arribar a un fi, com un recurs que permet a les persones portar una vida individual, social i econòmicament productiva. Es tracta d’un concepte positiu que accentua els recursos socials i personals, així com les aptituds físiques.
La salut implica que totes les necessitats fonamentals de les persones estiguin cobertes: afectives, sanitàries, nutricionals, socials, culturals i perquè aquesta definició no sigui paper mullat ens cal molta lluita per poder arribar-hi, i el fet de lluitar per aconseguir les necessitats fonamentals de totes les persones ens dóna salut a nosaltres mateixos.