dimecres, 23 de març del 2016

La grip pel personal sanitari fent el seu treball es una malaltia professional



Una treballadora sanitària contagiada en l’exercici de la seva activitat laboral, va tenir que vèncer la resistència de la mútua, que negava el seu reconeixement del seu origen laboral i recomanava la tramitació d’una incapacitat temporal  mitjançant el seu metge de capçalera.

En aquest cas concret, la professional contagiada va notificar el fet a la unitat de salut laboral corresponent on va ser notificada que la mútua tan sols acceptava casos de contagi per la grip A-H1N1. En realitat la legislació determina que totes les variants de la grip A, B i C poden ser malaltia professional per als i les treballadores que s’encarreguen de l’assistència sanitària i activitats en les que s’hagi provat un risc d’infecció.  Així, existeix risc biològic derivat de la pròpia activitat de la treballadora.


L’existència del risc biològic en el lloc de treball ve determinada per la pròpia activitat del personal que treballa en centres sanitaris en contacte amb els pacients, tant en l’atenció directa com en l’acompanyament. Aquest risc també es produeix per la proximitat a materials i superfícies que han estat en contacte amb els malats i a les maniobres sanitàries invasives o no invasives realitzades amb ells. Aquest risc està associat també a la concentració de persones en un centre sanitari amb gran incidència de pacients contagiats.

La professional va presentar la reclamació, aportant la documentació legal pertinent davant la Direcció General de la Mutua, que va acceptar la contingència com “accident de treball amb baixa”, encara que no va ser qualificat com malaltia professional.