dijous, 26 de maig del 2016

La societat catalana es mobilitza per dir prou als vetos al TC



Publica ARA
La llei d’ emergència habitacional i de pobresa energètica, la llei d’ igualtat entre homes i dones, o l’ impost al habitatges buits i a les nuclears. La llista de vetos del Tribunal Constitucional (TC) a normatives aprovades pel Parlament destinades a pal·liar la situació d’emergència social s’ha engreixat en els últims mesos. Tant, que una cinquantena d’entitats de l’entramat social català -es preveu que a finals de setmana en siguin un centenar- s’han sumat a la manifestació de diumenge en defensa de les lleis socials suspeses, una marxa que té com a lema " Els drets no se suspenen: treball digne, drets socials i democràcia real . La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, es va comprometre ahir a posar-se al capdavant d’una protesta en què l’eix nacional i el social sumaran esforços per reivindicar que es respectin les competències de Catalunya i la voluntat ciutadana.

Que serà una manifestació molt transversal ho evidencia el fet que han treballat colze a colze en la seva convocatòria els sindicats CCOO, UGT i Intersindical-CSC, entitats com la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya ( Confavc), l’ ANC i Òmnium Cultural. També que la manifestació compti amb l’adhesió de CDC, ERC, PSC, la CUP i formacions que integren les coalicions d’esquerres - ICV, EUiA, Podem i Barcelona en Comú-. És a dir, tots els partits de l’espectre polític català menys el PP i Ciutadans.
"No tolerarem que els governs, siguin del color que siguin, retallin els drets que hem aconseguit perquè els ciutadans visquin amb dignitat i no hi hagi tanta pobresa i desigualtats", va sentenciar el president de la Confavc, Jordi Giró, just després de la reunió que les entitats convocants van mantenir amb Forcadell. També va aprofitar per fer una crida a la participació deixant clar que és hora que el "carrer parli" i els veïns siguin escoltats pels governs que no respecten les lleis aprovades pel Parlament. Giró va puntualitzar, però, que no s’ha d’interpretar la manifestació com una crida a la desobediència. Els convocants la presenten com una protesta pel "buidatge" de competències catalanes que està incentivant el govern espanyol recorrent lleis de manera sistemàtica al TC.
La manifestació serà un primer termòmetre per mesurar la mobilització ciutadana quan falta poc menys d’un mes per a les eleccions espanyoles del 26-J. De fet, les entitats promotores són conscients del context preelectoral en què tindrà lloc la marxa i consideren que aquest escenari dóna encara més força a la reivindicació que plantegen perquè sigui escoltada pels partits que es disputen la Moncloa.
Més participació territorial
Tot i que s’espera que un centenar d’entitats s’afegeixin a la manifestació, els convocants calculen que la participació pot superar la de la marxa de l’1 de maig. Asseguren que està especialment mobilitzada l’àrea metropolitana, però que cal aconseguir que hi hagi més assistents de la resta del territori per dotar-la de més força. "Que no es quedin a casa perquè hi ha un missatge àmpliament compartit", va reivindicar Giró. Serà el primer gran acte des del 27-S en què sobiranistes i entitats socials aniran de la mà.
La fiscal general de l’Estat no creu que les estelades incitin a l’odi
"No crec que les estelades incitin a l’odi, a la xenofòbia o al racisme". Aquesta és l’afirmació que va fer ahir la fiscal general de l’Estat, Consuelo Madrigal, després de la polèmica per la decisió de la delegació del govern a Madrid de prohibir l’exhibició d’estelades a la final de la Copa del Rei, un veto que un altre jutjat va rectificar. Segons la fiscal, la bandera independentista no és més que una "ensenya partidista i res més" i, per tant, està d’acord amb la sentència que va dictar el Tribunal Suprem respecte a la presència d’estelades en edificis i espais públics, que es va pronunciar en el mateix sentit.