dijous, 30 de juny del 2016

Un catàleg homogeni de categories garantirà la mobilitat del personal estatutari dels serveis de salut



Nota de premsa del Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad
El Consell de Ministres dóna llum verda al Reial Decret pel qual es regulen les equivalències de categories professionals
El Consell de Ministres va aprovar el 13 de març de 2015, a proposta del ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso, el Reial Decret pel qual es regula el catàleg homogeni d'equivalències de les categories professionals del personal estatutari els serveis de salut i el procediment de la seva actualització. Es tracta d'un instrument que permetrà garantir la mobilitat d'aquests professionals en tot el Sistema Nacional de Salut. 

En virtut d'aquesta norma, el personal estatutari (metges, infermers, personal no sanitari ...) podrà accedir a places vacants en altres comunitats autònomes, millorant la qualitat de l'assistència i fent efectiva la garantia de la seva mobilitat, tal com recull la Llei de Qualitat i Cohesió de 2003. 
El projecte preveu, així mateix, que el catàleg no es constitueixi en una foto fixa, sinó que pugui estar permanentment actualitzat, establint el procediment per a la seva actualització.
Això suposa l'homologació de 351 categories professionals a 131 categories de referència, el que permetrà, amb major simplicitat i de manera més fàcil, la mobilitat.
D'aquesta manera, els concursos de trasllat convocats pels diferents serveis de salut han de complir uns criteris bàsics:
a) Especificar la categoria equivalent, que serà la pròpia en què s'ofereixin places, i la de referència.
b) Amb la finalitat de garantir el coneixement i la difusió a tot el personal estatutari afectat que resulti amb dret a participar en aquestes convocatòries, s'hi ha de deixar constància de les categories afectades en què es pretengui oferir places a concurs de trasllat.
c) Es declaren equivalents les categories que apareixen al catàleg respecte de la categoria de referència a la qual s'equiparen.
d) Les convocatòries compliran amb la necessària coordinació interregional, fent prevaler el principi de col·laboració entre tots els serveis de salut.
e) L'accés a les categories de referència mitjançant la participació en un concurs de trasllat precisarà que l'aspirant es trobi enquadrat, en la seva categoria d'origen, en l'especialitat o categoria específica en què s'ofereixin places.
Així mateix, també es preveu la necessitat que, per part de les comunitats autònomes que no ho hagin fet, es procedeixi a la creació de les categories d'infermers especialistes com a element que suposi la implementació, en l'àmbit del Sistema Nacional de Salut, de les especialitats d'infermeria.

Accedeix al BOE