dijous, 15 de setembre del 2016

El Tribunal de la UE considera il•legal la norma que permet encadenar contractes temporals en sanitat



Una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea aclareix que la successiva renovació de contractes temporals per cobrir un lloc,  que en realitat és estructural,  va en contra de la normativa europea.

Una sentència  del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) declara que la normativa espanyola (en concret l’Estatut Marc del personal estatutari dels serveis de salut), que permet l’encadenament de contractes temporals per atendre necessitats temporals en matèria de personal, quan aquestes necessitats són en realitat permanents, és contrària a l’Acord Marc de la Unió Europea sobre el treball de durada determinada.

El Tribunal considera que l’encadenament de contractes temporals per cobrir llocs que són permanents condueix a la “precarietat” laboral dels professionals.


Concretament, el TJUE reconeix que la substitució temporal de treballadors per atendre necessitats de durada limitada pot constituir “una raó objectiva”. En canvi, considera que els nomenaments de durada determinada no pot renovar-se any rere any per desenvolupar funcions permanents i estables incloses en l’activitat normal del personal estatutari fix. És a dir, que es facin contractes temporals per cobrir llocs que haurien de ser fixos.

La sentència diu,  que va en contra de la directiva europea per la qual els Estats “hauran d’ introduir mesures per prevenir els abusos derivats de la utilització de successius contractes o relacions laborals de durada determinada i evitar d’aquesta manera la precarització de la situació dels treballadors per compte aliè”.

Aquest posicionament del tribunal europeu arriba com a conseqüència d’una consulta d’un jutjat de Madrid arrel de la denúncia d’una infermera  que va a arribar a encadenar fins a 7 contractes temporals entre 2009 i 2013 per cobrir una vacant suposadament “conjuntural o extraordinària”.

En aquest sentit, el TJUE considera que aquesta successió de renovacions es deu a que, en realitat, el lloc que cobria era permanent, no temporal, i que per tant  l’encadenament de contractes comporta una “precarietat” laboral que va en contra dels acords europeus en aquesta matèria.
A més, el Tribunal de Justícia  assenyala que l’Administració pública espanyola no té obligació de crear llocs estructurals i que li està permès proveir els llocs mitjançant el nomenament de personal estatutari temporal interí, sense que existeixi una limitació en quant a la durada dels nomenaments ni en quant al nombre de les seves renovacions. “...es desprèn que la situació de precarietat dels treballadors es converteix en permanent”.