dilluns, 15 de maig del 2017

Millorem el Servei Nacional de Salut: Enfortim l'Atenció Primària




La Intersindical-CSC ja ens hem adherit al Manifest Enfortim l’Atenció Primària.

Us facilitem l’enllaç on podeu fer la lectura del Manifest i si ho compartiu,  adherir-vos de manera individual.

Molts anys després de la seva reforma, l'atenció primària segueix sent la germaneta pobra del sistema sanitari. Mai va assolir el desplegament de competències i la dotació pressupostària que la reforma demanava. La crisi iniciada el 2008, amb les retallades pressupostàries que els governs van aplicar a partir del 2010, han comportat un deteriorament progressiu  i una sobrecàrrega insuportable dels seus professionals. Hem vist com del 18% del pressupost de salut dedicat a l'atenció primària l'any 2010, hem passat al 14% l'any 2016.

Els ciutadans han vist com s'han tancat serveis, s’ha obviat la seva participació, s'ha prescindit de milers de professionals i ha augmentat de manera inadmissible l'espera per a ser visitats pels seus professionals de referència. Això ha comportat la massificació i el trencament de la continuïtat i longitudinalitat de l'atenció, característiques que està demostrat de sobres que milloren la salut de les persones.

1. Augment del pressupost destinat a l'atenció primària
2. Fer de l'atenció primària l’eix del sistema sanitari públic. 
3.Recuperació  del personal dels Equips d'Atenció Primària (EAPs).
4. Dotar d'autonomia de gestió i de lideratges propers els EAPs.

Sense aquestes demandes satisfetes, no serà possible que la ciutadania rebi l'atenció que necessita i mereix, amb repercussió progressiva en la salut de les persones i la societat i en la sostenibilitat d’un sistema sanitari públic, universal, finançat a través d’impostos i amb la participació de la ciutadania que contemplava la reforma de l’atenció primària.


Per això reclamem també com sindicat, poder gestionar plenament els recursos que generem, disposar dels mateixos instruments de què està dotat qualsevol estat modern.
Confiem que la futura República Catalana representarà aquest projecte col·lectiu que recollirà aquests anhels i aquestes premisses per a dur-les a la pràctica.