dimarts, 23 de maig del 2017

Salut preveu incorporar prop de 5.300 professionals d'atenció primària



La nova Estratègia nacional d’atenció primària i salut comunitària (ENAPISC) suposa una inversió de 397 M€ que permetrà a la primària incrementar el seu pes pressupostari del 16% actual al 20%.

S’implanten un centenar d’accions, com la possibilitat dels professionals de gaudir de 6 mesos sabàtics per formació o l’elecció del director de l’equip d’atenció primària pels propis professionals.

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha presentat la nova Estratègia nacional d'atenció primària i salut comunitària (ENAPISC), en un acte obert a més de mig miler de professionals de l’atenció primària del país. Ha destacat que, en aquesta legislatura, el Departament de Salut aposta per una “concepció transversal de l’atenció primària, com a eix vertebrador del sistema de salut” i peça clau per millorar l’estat de salut de la població, garantir i augmentar l’equitat i millorar l’eficàcia del sistema.

La nova estratègia per a la primària es planteja amb objectius de qualitat assistencial mitjançant mesures com són garantir el temps mitjà de 10 minuts per visita, o passar de les 1.700 persones de població assignada per cada metge de família a les 1.300 persones de població assignada, cosa que permetrà reduir la pressió assistencial que pateixen els professionals. “Volem crear un model per garantir la qualitat assistencial”, ha ressaltat el conseller. A més, es preveu la possibilitat que els professionals puguin gaudir de sis mesos sabàtics per formació i remunerats o l’elecció del director de l’equip d’atenció primària (EAP) pels propis professionals.

Per assolir aquests objectius, l’ENAPISC contempla una inversió de 397 M€ que  permetrà a l’atenció primària comunitària incrementar el seu pes pressupostari i passar de l’actual 16% al 20% del total destinat a serveis assistencials. Aquests nous recursos econòmics es traduiran en la incorporació de 5.000 professionals als EAP, amb perfils de metges i infermeres de família i comunitària, però sobretot atorgant gran rellevància als treballadors socials sanitaris i als administratius sanitaris, que passaran a formar part dels nous equips de capçalera, de referència per cada habitant i ubicats dins dels EAP.


El concepte de xarxa d’atenció primària (XAP) també es renova i inclou tots els recursos de salut que atenen la persona en el seu entorn immediat –la comunitat–, com són els serveis d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR), els dispositius d’atenció continuada i urgent, de salut mental o de rehabilitació, entre d’altres. Per aquests dispositius s’ha previst un increment de 300 professionals més.

L’ENAPISC també significarà l’ordenació dels serveis de tot el sistema públic de salut de Catalunya orientada des de l’atenció primària, per aconseguir que sigui la porta d’entrada a l’assistència sanitària de les persones. Per desplegar aquesta nova estratègia, el CatSalut portarà a terme una reforma del sistema que aplanarà les estructures actuals i que reforçarà i modificarà el perfil dels actuals caps de sectors territorials, que es convertiran en directors de les noves xarxes d’atenció primària. Aquests nous directors seran els interlocutors directes dels professionals dels equips d’atenció primària en matèria pressupostària, cosa que atorgarà una major autonomia de gestió als EAP per treballar en funció de les necessitats de la seva comunitat.

Antecedents: la Reforma de l’atenció primària (RAP) de 1985
L’Estratègia nacional d’atenció primària i salut comunitària (ENAPISC) suposa la revisió i actualització de l’anterior Reforma de l’atenció primària (RAP), que es va iniciar l’any 1985 d’acord amb el Reial Decret 137/84 i que finalitzà la seva implantació l’any 2003. Va significar un punt d’inflexió fonamental en el desenvolupament del sistema públic de salut de Catalunya, perquè va suposar la diversificació de la provisió dels serveis i la transformació del model d’atenció primària en un sistema més integrador. Però sobretot, en un model que considerava la salut com un dret bàsic de la ciutadania.

Ara, l’actualització del model i la nova ENAPISC era imprescindible perquè els canvis demogràfics, epidemiològics i culturals obliguen a adaptar l’enfocament d’atenció a les necessitats de la ciutadania. I també per la necessitat de completar el desenvolupament d’aspectes tant importants com la salut comunitària o la recerca en l’atenció primària de salut.

Més recursos per combatre les desigualtats en salut
El Departament de Salut ja va anunciar a l’abril una primera mesura de reforç de l’atenció primària i comunitària, que consisteix en la implantació d’un nou model d’assignació de recursos per combatre les desigualtats en salut de la població. Aquest nou model s’aplicarà de forma progressiva i significarà addicionar un total de 65 milions d’euros en 5 anys, és a dir, des d’aquest any i fins al 2021.

En tot cas, de forma immediata ja s’han destinat 12,5 M€ addicionals per a 155 equips d’atenció primària (EAP) de tot Catalunya que treballen principalment en entorns socioeconòmics més vulnerables i que, d’acord amb el nou model d’assignació del Departament, tenien un finançament insuficient.

També s’han assignat 22 M€ extra per als dispositius de salut mental que impacten en l’atenció primària. I a més, els EAP gestionats per l’ICS també rebran 10,9 M€ addicionals que Salut ha assignat a aquest organisme exclusivament per cobrir substitucions a primària. Mitjançant aquesta injecció econòmica, Salut ja var donar resposta a una reivindicació dels professionals, tot recuperant el 50% de la disminució patida entre el 2011 i el 2016 dels fons destinat a cobrir substitucions.