dimecres, 19 de juliol del 2017

El Govern amplia els casos en què els treballadors públics podran rebre una prestació econòmica d'incapacitat temporal

Les mesures afecten tot el personal al servei de l'Administració de la Generalitat, del seu sector públic i de les universitats públiques catalanes
Els nous supòsits inclouen incapacitat temporal durant la lactància, malalties greus que no requereixin hospitalització, o les incapacitats generades com a conseqüència d’exploracions diagnòstiques invasives
El Govern ha acordat ampliar els supòsits excepcionals en què els treballadors públics percebran des del primer dia el total de la retribució en cas d’incapacitat temporal. En concret, s’amplia fins a vuit els supòsits previstos fins ara i se n’afegeixen cinc de nous als tres casos ja recollits als decrets llei 2/2012 i 2/2013, del 25 de setembre i del 19 de març, respectivament. Aquesta ampliació afecta tot el personal al servei de l’Administració de la Generalitat, del seu sector públic i de les universitats públiques catalanes. L’ampliació dels supòsits és un dels acords assolits entre el Govern de la Generalitat i els sindicats majoritaris de la funció pública  el passat juny en el marc de la Mesa General de Negociació de la Funció Pública.

Fins ara, la normativa reconeixia la compensació econòmica en casos d’incapacitats temporals de les empleades públiques embarassades (encara que no doni lloc a una situació de risc durant l’embaràs), en cas d’incapacitat temporal de les víctimes de violència de gènere, i la incapacitat temporal que comporti hospitalització o intervenció quirúrgica, amb independència que sobrevingui amb posterioritat a l’inici de la incapacitat i sempre que es correspongui amb el mateix procés patològic, així com la derivada de processos oncològics.
A partir d’ara s’inclouen els següents nous supòsits pels quals els treballadors públics podran percebre una compensació econòmica per incapacitat temporal:
La situació d’incapacitat temporal que derivi d’un tractament de reproducció assistida o durant el període de lactància, encara que no doni lloc a una situació de risc durant la lactància.
La situació d’incapacitat temporal derivada de malalties que han estat causa de discapacitat amb grau igual o superior al 33%.
 La situació d’incapacitat temporal que sigui conseqüència d’exploracions diagnòstiques invasives, com endoscòpies, colonoscòpies, gastroscòpies, fibroscòpies, cateterismes i altres de similars.
 La situació d’incapacitat temporal per interrupció voluntària de l’embaràs en el primer trimestre de gestació per inducció farmacològica.
 La situació d’incapacitat temporal per altres malalties greus i altres de declaració obligatòria, que fins ara no estaven reconegudes, sempre que no requereixin una hospitalització. S’inclouen en aquest apartat les malalties greus recollides a l’annex del Reial decret 1148/2011, de 29 de juliol, per a l’aplicació i desenvolupament, en el Sistema de la Seguretat Social, de la prestació econòmica per cura de menors afectats per càncer o una altra malaltia greu, així com també les cardiopaties isquèmiques. Així mateix, s’inclouen en aquest apartat les malalties subjectes a declaració obligatòria recollides en els annexos I i III del Reial decret 2210/1995, de 28 de desembre, pel qual es crea la xarxa nacional de vigilància epidemiològica.