dimecres, 19 de setembre del 2018

El Govern va més enllà que l'Estat i incrementa fins a l'1,95% la massa salarial dels treballadors i treballadores de la Generalitat


Els treballadors públics també percebran el 100% de la retribució en cas de baixa laboral des del primer dia
Govern i sindicats han segellat avui l’acord en el transcurs de la segona Mesa General de Negociació dels Empleats Públics de la Generalitat (MEPAG)
El Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública impulsarà el decret de manera immediata per fer efectiu el pagament en les properes setmanes


Govern i sindicats han segellat avui l’acord en el marc de la segona reunió de la Mesa General de Negociació dels Empleats Públics de l’Administració de la Generalitat (MEPAG).

La proposta del Govern, acceptada pels sindicats, eleva fins al màxim permès l’increment retributiu als treballadors de la Generalitat. En concret, s’aplicarà l’increment màxim de l’1,75% autoritzat per la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat i un 0’25% addicional.

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha celebrat l’acord, que ha qualificat de “bona notícia per als treballadors i treballadores públiques després d’uns anys molts durs en què han patit tant la crisi com els efectes del 155”. En aquest sentit, Puigneró ha ressaltat que l’executiu català “fa un pas més enllà de l’increment previst per l’Estat” i eleva fins al 1’95% l’increment retributiu dels professionals públics de la Generalitat.

L’acord assolit avui és fruit de les negociacions dutes a terme pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública amb els representants de les organitzacions sindicals l’endemà mateix de la primera reunió de la MEPAG, el mes de juliol passat. 

Millores laborals, en les properes setmanes

La voluntat és aplicar de manera immediata les millores en les condicions laborals i retributives. Aquestes millores s’articularan via decret llei, donat que estem en pressupost prorrogat, i podrien ser efectives en les properes setmanes. L’increment es percebrà amb caràcter retroactiu d’un 1,5% a 1 de gener, mentre que el 0,25%, corresponent a l’assoliment dels objectius del PIB, té retroactivitat a 1 de juliol.  

Cobrar des del primer dia de baixa laboral

Una altra de les propostes del Govern, en la línia de la recuperació de drets i condicions de treball, ha estat la percepció del 100% de les retribucions des del primer dia per incapacitat temporal. Això vol dir que els treballadors i treballadores públics cobraran el 100% del sou en cas d’estar de baixa, en tots els supòsits i des del primer dia, retornant així a la situació del 2012, abans de l’aplicació de la llei estatal de mesures per garantir l’estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat.  

Acord en el retorn de les pagues extra 2013 i 2014

D’altra banda, el conseller ha explicat que queda pendent la recuperació de les pagues extres del 2013 i del 2014 i ha destacat que “tant els sindicats com el Govern, tenim la ferma determinació que aquestes paguen s’han de retornar” i ha recordat que això avui no es pot fer perquè ho impedeix la regla de despesa imposada pel Govern de l’Estat. “Si Catalunya fos un estat, podríem fer les nostres pròpies polítiques laborals respecte als nostres treballadors i treballadores públics”, ha assegurat.

En aquest sentit, el conseller ha explicat que aquest serà un tema prioritari en la negociació bilateral amb l’Estat “per mirar que aquest retorn pugui ser efectiu quan abans millor”.

Durant la primera quinzena d’octubre s’ha convocat una reunió per a concretar la calendarització de la seva devolució, de la qual que ja es va signar l’abonament del 10% de la paga de 2013, com a mínim, abans de desembre de 2018.