diumenge, 12 d’abril del 2020

El Gobierno va impedir la compra de màscares per als hospitals


Publica Agències
La compra de material sanitari contra el coronavirus, des de mascaretes i bates fins els famosos test ràpids defectuosos, ha portat de cap a Govern. Però l'actuació del Ministeri de Sanitat ha tingut capítols veritablement greus. El departament de Salvador Illa va vetar l'adquisició de màscares per part de les comunitats autònomes, que són les que tenen les competències de sanitat i, per tant, proveeixen als hospitals, durant dos setmanes en què tampoc va fer la gran compra que va prometre.


El Govern va donar l'ordre als fabricants de mascaretes que frenessin les vendes a les CA el 2 de març, 12 dies abans del decret de l'estat d'alarma, en una reunió organitzada per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. Segons publica El Mundo, que ha tingut accés a la documentació del Ministerio i de les empreses, Sanitat va argumentar que l'objectiu era "minimitzar l'impacte" del coronavirus en la societat espanyola mitjançant la centralització de les mesures.

Per això, l'Executiu va prometre a les empreses que realitzaria una compra massiva de màscares, de 38 milions d'unitats. Però el dia 14, quan es va decretar l'alarma, no havia repartit ni mig milió i les CA portaven ja 12 dies sense poder comprar noves remeses pels hospitals de tot Espanya, que estaven començant ja a rebre una gran quantitat de pacients amb símptomes de la Covid-19.

Illa va rectificar el 17 de març, quan Sanitat encara no havia fet la gran compra anunciada i els centres sanitaris urgien de material de protecció davant la pandèmia que ja havia entrat a Espanya. La manca de material ha provocat que aquest país tingui la taxa més alta de professionals sanitaris contagiats; aproximadament, un 15% del total.

Aquest 17 de març, el ministeri va tornar a permetre la compra de màscares per part de les CA, que van adquirir 53 milions en pocs dies. Sanitat va ser més lenta i fins a vuit dies després, el 25 de març, no va dur a terme la gran compra anunciada a les empreses de el sector.
Sanitat va veure venir el coronavirus 12 dies abans de l'estat d'alarma
L'ordre de no permetre la venda a les comunitats autònomes i l'esdevenir dels fets no només mostra la gestió erràtica de l'Executiu amb el material sanitari, corroborat posteriorment amb la compra de test ràpids defectuosos, sinó també que, en realitat, si tenien pistes de la pandèmia que venia setmanes abans d'actuar.
El mateix 2 de març, els missatges que llançava el Govern eren de tranquil·litat i de normalitat. Va permetre esdeveniments multitudinaris aquesta mateixa setmana, com la manifestació de l'8M i l'acte de Vox a Vistalegre. I fins gairebé dues setmanes després no va ordenar el confinament de la població, encara que tampoc va parar els transports ni obligar a tancar a les empreses més enllà de el comerç no essencial.