dimarts, 14 d’abril del 2020

Rectificar és de savis: PCR negativa per a què el personal sanitari es reincorpori a la feina


Publiquen Agències

Sanidad ha rectificat la seva postura, acceptant les exigències de tots els àmbits de treballadors de la salut

El Ministerio de Sanidad ha actualitzat la seva 'Guía de actuación frente a Covid-19 en los profesionales sanitarios y sociosanitarios', en què ha esmenat les condicions perquè aquests es reincorporen a l'activitat assistencial després de passar la infecció per coronavirus. D'aquesta manera rectifica uns polèmics paràgrafs que instaven a metges i infermeres a reincorporar quan no tinguessin símptomes tot i que el resultat de el test diagnòstic fos positiu. Sindicats i associacions professionals van rebutjar aquesta mesura i van amenaçar amb denúncies en cas de no ser retirada.


En la nova versió s'indica que els casos possibles, probables o confirmats de malaltia hauran de retirar de l'activitat laboral i romandre aïllats al seu domicili, realitzant-se una PCR després d'un mínim de 7 dies des de l'inici dels símptomes i de 3 dies des que milloren (no tenir febre sense necessitat d'antitèrmics i millora de la clínica respiratòria).

Si la PCR és negativa "i el treballador s'incorpora a la seva activitat assistencial, ho ha de fer amb mascareta quirúrgica fins a completar els 14 dies des de l'inici dels símptomes", evitant el contacte amb persones considerades vulnerables al coronavirus.

Si la PCR és positiva, "continuarà en aïllament fins que el resultat de la PCR sigui negativa o segons estableixin els protocols de cada comunitat autònoma".

La PCR negativa, principal exigència dels metges

Aquesta directriu és la principal modificació del protocol i prové de l'exigència dels professionals sanitaris. En l'anterior versió, el treballador s'havia de reincorporar després de 3 dies sense símptomes, és negativa o positiva la PCR.

Així, el Fòrum de la Professió Mèdica havia manifestat el seu rebuig a l'anterior actualització de el protocol i reclamava que "fins que no es tingui una PCR negativa aquest professional no ha de tornar a la feina, ja que suposa un risc per a la seva pròpia salut, la de els equips assistencials i la dels pacients que atenen ".

Els col·legis de metges, infermers, farmacèutics, dentistes i veterinaris també havien denunciat aquesta mesura, que consideraven un "atemptat contra la seguretat dels professionals i els seus pacients".

Maneig de casos probables de coronavirus en sanitaris
Segons l'última actualització del protocol, els treballadors sanitaris que hagin requerit ingrés hospitalari podran rebre l'alta "si la seva situació clínica ho permet encara que el seu PCR segueixi sent positiva", però han de mantenir aïllament domiciliari al mínim 14 dies des de l'alta "i sempre que s'hagi resolt la febre i hagin transcorregut 3 dies des de la resolució dels símptomes ".
Pel que fa als sanitaris sans que hagin mantingut contactes d'alt risc amb contagiats de coronavirus (és a dir, contacte estret un cas possible o confirmat de Covid-19 sense disposar d'equip de protecció individual), es retirarà al professional de l'activitat assistencial i es valorarà realitzar-li el test diagnòstic PCR als 7 dies. Només en el cas que doni negatiu aquest test, es reincorporarà a la feina, "garantint l'ús de mascareta quirúrgica i guants en l'assistència i vigilància activa d'aparició de símptomes fins als 14 dies del contacte".


Acceix a la Guia