dijous, 10 de setembre del 2020

Pla d’Enfortiment i Transformació de l’Atenció Primària


Salut anuncia la contractació de 3.811 professionals sanitaris però no s'aclareix ni el repartiment ni d'on els traurà.

No és això companys, no és això! Els reforços a AP son del tot insuficients. Únicament es reforcen les residències i les escoles. Les retallades segueixen vigents. Això és intolerable!

Proves PCR, ecografies pulmonars, intervencions comunitàries com els cribratges massius i la identificació de contactes de contagiats, desplegament dels gestors covid, suport a les residències, i el cribratge poblacional a partir de les escoles: son tasques que s'han afegit a una Atenció Primària ja molt tocada per tant temps amb la pandèmia i les retallades que arrosegava.

La Generalitat va presentar un pla de reforç de l'atenció primària que ha de suposar la contractació de 3.811 professionals i una inversió de 127 milions fins al 2022.

Enguany està prevista l'ampliació de la plantilla amb 1.979 professionals de diferents perfils i s'hi destinaran 46 milions d'euros.

El pla també pretén optimitzar els processos de treball i millorar la tecnologia i disponibilitat d'espais. S'ha accelerat per la Covid i, per tant, tindrà una part de recursos destinats a combatre la pandèmia i una altra que es quedarà de manera estructural per a reforçar el sistema d'atenció primària.

Es va oferir una llista de noves incorporacions (306 metges, 220 infermeres, 750 assistents d'infermeria, 750 assistents clínics, 112 treballadors socials, 150 nutricionistes i 115 psicòlegs) que no encaixa ni amb el total de contractacions ni amb les previstes per enguany.

Tampoc no es va concretar com s'ho farà CatSalut per contractar més de mig miler de metges i infermeres, tenint en compte que no n'hi ha disponibles en el mercat laboral.

Entre la resta de perfils que es reforçaran, hi haurà la figura de l'assistent clínic, que alliberarà metges i infermeres del gran volum de tasques, algunes burocràtiques, que han hagut d'assumir darrerament.

A més de l'assistència ordinària, la primària fa proves PCR, participa en els cribatges massius, identifica contactes dels contagis, fa el seguiment dels positius, gestiona les baixes laborals i una part de la plantilla s'ha derivat a reforçar l'atenció a les residències. A més també haurà de fer suport per a les escoles, dur a terme el pla d'atenció a les persones de més risc i reprendre les vacunacions infantils i recuperar les endarrerides.

L'anunci d'aquest pla, arriba quan, desprès de dos anys, diversos òrgans assessors de Salut amb professionals del sector estaven a punt de lliurar a la consellera l'informe sobre com s'hauria de reformar la sanitat.