Pàgines

dilluns, 29 de juliol del 2019

Els metges catalans s'enfronten al TSJC pels refrescos ensucrats


Publica El Món
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha suspès l'aplicació del tribut imposat pel govern l'any 2017, el govern ja ha anunciat que recorreran la sentencia

El passat 23 de juliol, la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitaria (Semfyc) es va posicionar en contra de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d'anul·lar l'impost en les begudes ensucrades, imposat per la Generalitat l'any 2017. Diverses associacions de metges catalans, , s'han mostrat a favor de mantenir el tribut a les empreses per lluitar contra l'obesitat, diabetis i les malalties cardiovasculars."El consum s'ha reduït, nosaltres ho veiem com una aliança amb el Govern perquè, centrant-nos sobretot en els nens i adolescents, ens costa molt incidir en la seva dieta. Qualsevol mesura d'aquest tipus ens està ajudant", assegura Sònia Miravet, doctora de família a Martorell i vicesecretària del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB).

El tribunal va valorar que el govern "no havia completat els tràmits legalment exigits", ja que no va realitzar tràmits de consulta, audiència i informació pública. A mitjans de juliol però, l'Institut Català d'Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua) va entre un comunicat on assegurava que el tribut en concret era"una mesura eficient per combatre l'obesitat i les malalties derivades". A més, durant els seus primers vuit mesos d'existència, l'Agència Tributària de Catalunya va declarar que la tassa del sucre havia recaptat 32,9 milions d'euros.

Una aliança amb l'administració

"Nosaltres, com a metges i metgesses d'atenció primària som conscients que els nanos ens venen en una fase d'educar força complicada", explica Sònia Miravet, qui veu la implantació d'aquest tribut com una aliança amb l'administració. "Qualsevol taxa que dificulti l'obtenció de productes que, a la llarga, són nocius per nosaltres és una acció positiva", afegeix. El COMB però, no és l'única agrupació que es posiciona en contra de l'anul·lació de l'impost. El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya també s'hi ha pronunciat. "És un perjudici per a la salut pública de la sentència d'aquesta mesura que, com ja s'ha observat en altres països, contribueix al descens del consum d'aquest tipus de refrescs", afirma la doctora Nancy Babio, presidenta de l'entitat.
Miravet avisa que aquestes mesures a curt termini tenen poc impacte però són practiques que, a la llarga, modifiquen el costum de la societat. "S'ha donat poc marge de temps, però el sucre igual que altres tipus d'aliments no saludables, pertanyen a accions que formen part del nostre dia a dia, són costums que tenim molt adaptats", explica. L'informe d'Ivàlua va mesurar l'impacte a llarg termini de l'impost del sucre i assegura que el seu impacte, si es redueix el consum de les begudes ensucrades en un 15,4% en la població major de 20 anys que vivien a Catalunya el 2017 es guanya gairebé 9.400 anys de vida en total.

L'obesitat espanyola, duplicada en 20 anys

"Creiem que, fins i tot, el percentatge imposat hauria de ser major", relata la doctora Babio. "La taxa d'obesitat infantil en famílies amb menys recursos és vuit punts superiors a la de la resta, les persones amb menys ingressos són les que tenen més dificultats per a dur terme una dieta sana i adequada", afegeix. Segons l'Enquesta de Salut de Catalunya, el percentatge d'obesitat infantil passa del 8% en classe social alta al 15,9% en les classes més desfavorides. "La diabetis és una pandèmia perquè està augmentat molt, i l'obesitat la desencadena. Tota mesura que promogui la seva reducció ajudarà a disminuir el risc de les malalties cardiovasculars", afirma la doctora Miravet.
"La proporció de persones amb obesitat s'ha duplicat en només 20 anys", afirmen des de Semfyc. L'entitat també assegura que el percentatge de menors entre 2 i 17 anys d'Espanya és del 9,6%, un dels majors d'Europa. A Catalunya 3 de cada 10 persones menors de 19 anys presentava excés de pes el 2016, és a dir, el 32,9% dels menors dels quals un 18,6% pateix sobrepès i, un 14%, obesitat. "Malgrat que els interesos económics de les empreses fabricants de les begudes són legítims, no poden estar per sobre dels interessos generals de la població", conclou la doctora Nancy Babio.