Pàgines

divendres, 31 de març del 2023

Mancances del Pla d’Ordenació de Recursos Humans de l'ICS per al període 2022-2026

 

Els plans d'ordenació de recursos humans es configuren com un instrument conjunt i integrat d'aproximació a la problemàtica dels recursos humans de les unitats administratives amb vista a especificar les necessitats de l'organització en un termini determinat i així contribuir a l'assoliment de l'eficàcia en la prestació dels serveis i de l'eficiència en la utilització dels recursos econòmics disponibles.

El POHR de l'ICS negociat per la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat i aprovat pel Consell d’Administració el 10 de març de 2022 per al període de l’any 2022 al 2026, publicat al DOGC el 17 de març de 2022 mitjançant resolució de la Directora Gerenta Yolanda Lejardi, corregit el 12 de setembre de 2022 i modificat parcialment el 30 de juny de 2022, el 30 de novembre de 2022, i el 23 de febrer de 2023 pel Consell d'Administració de l'Institut Català de la Salut (llegir+), no inclou algunes de les qüestions a resoldre més esperades pel personal. 

Tinguem present que, tal com preveu l'article 69.1 del TREBEP, aquest instrument és una eina d'ús potestatiu i de naturalesa dual. Els plans serveixen per determinar la dimensió adequada, quantitativa i qualitativa, dels efectius de personal però també serveixen per aplicar mesures excepcionals amb l'objectiu de facilitar el pas de les dotacions presents a les necessàries a través de la seva millor distribució, mesures que permeten introduir excepcions en algunes regles generals relatives a la formació, la promoció professional i la mobilitat dels funcionaris.

Sense perjudici de recordar que el contingut dels plans per a l'ordenació dels recursos humans no té un caràcter tancat, l'article 69.2 del TREBEP estableix que podran incloure, entre d'altres, algunes de les mesures següents:

  • Anàlisi de les disponibilitats i necessitats de personal, tant des del punt de vista del nombre d'efectius, com dels perfils professionals o nivells de qualificació.
  • Previsions sobre els sistemes d'organització del treball i modificacions d'estructuracions de llocs de treball.
  • Mesures de mobilitat, entre les quals podrà figurar la suspensió d'incorporacions de personal extern a un determinat àmbit o la convocatòria de concursos de provisió de llocs limitats a personal d'àmbits que es determinin.
  • Mesures de promoció interna i de formació de personal i de mobilitat forçosa.
  • La previsió de la incorporació de recursos humans a través de l'oferta docupació pública.
El POHR 2022-2026 de l'ICS inclou les següens línies d'actuació:


Una vegada analitzades aquestes 6 línies d'actuació, és important ressaltar cap d'elles estableix terminis per a la seva consecució, fet que denota la falta de compromís habitual de l'Institut Català de la Salut amb les problemàtiques del seu personal.

Cal destacar que el POHR 2022-2026 de l'ICS no inclou cap autocrítica ni mesures relacionades amb qüestions essencials com:
  • Actualització de la relació de llocs de treball de l'ICS, obviant l'imperatiu legal de publicació d'aquest instrument degudament actualitzat.
  • La necessitat d'implementar un sistema de gestió de recursos humans que funcioni adequadament sota principis d'exactitut, actualització permanent i fiabilitat, que a data d'avui l'SGRH (Sistema Gestió d’RH de l'ICS) no garanteix.

Tampoc no inclou ni planifica les següents mesures d'importància notòria:
  • Establiment de la jubilació voluntària total o parcial als 60.
  • Estudi i dimensionament de les càrregues de treball.
  • Desplegament de les especialitats d'infermeria.
  • Qualificació i reconeixement del perfil d'administratiu/va sanitari/a.
  • Elaboració del Reglament de selecció, de provisió, i de promoció professional orientat a la selecció del candidat més idoni per al correcte desenvolupament de les funcions del lloc de treball que s'hagi d'ocupar, d'acord amb el compromís adquirit per l'ICS en el II Acord.
  • Planificació, organització i/o acreditació d'activitats de formació i docència continuada alineades amb la carrera professional que garanteixin una formació continuada adequada, específica i transversal.
  • Diagnòstic i avaluació del Pla d'igualtat, balanç del seu nivell d’execució, i bretxa salarial a l'ICS.
  • Previsió de les necessitats de plantilla que s'hauran de cobrir amb les ofertes d'ocupació pública d'acord les mesures de reducció de la temporalitat imposades per la Llei 20/2021.
  • Convocatòria de processos selectius de promoció interna, no subjecta a cap taxa de reposició, com a via de promoció interna per al personal fix.
  • Desconnexió digital.
En resum, estem davant d'un pla d'ordenació de recursos humans poc ambiciós que passa de perfil davant de la majoria dels reptes pendents en matèria de recursos humans a l'ICS.

🚩Lluitem per millorar les condicions laborals! #LluitemAmbTu

👍 Segueix-nos a:
✖️Twitter 📻Telegram 🔵 Facebook 📸 Instagram

📝 Afilia't i lluita amb La Intersindical!
📧 ics@intersindical-csc.cat