Pàgines

dijous, 29 de setembre del 2022

Exigim als partits polítics del Congrés suport per la jubilació anticipada.



La Intersindical conjuntament amb els sindicats CIG, ELA i LAB exigeixen a els partits polítics amb representació al congrés dels diputats que condicionin els seus vots als propers pressupostos, a l'aprovació de la jubilació anticipada del personal de la sanitat i els sectors sociosanitaris.

Avui, 29 de setembre de 2022 ens hem reunit amb tots els grups polítics del Congrés a Madrid a excepció de VOX, PP i Ciutadans.

Reclamem l'aplicació de la Llei 40/2007 per al dret a la jubilació als 63 anys, sense penalització, aquest any, per al personal de la sanitat i dels sectors sociosanitaris, incloses a qualsevol dels règims del sistema de la Seguretat Social.

Així mateix, exigim als governs i a les diferents administracions de Galiza, Hego Euskal Herria i Catalunya, que articulin mecanismes per facilitar la jubilació anticipada d'aquest personal i recuperin aquells que han estat retallats als darrers anys.


Els sindicats CIG, ELA, LAB i Intersindical Catalana hem celebrat avui una reunió amb els partits polítics amb representació al Congrés dels Diputats, a excepció de VOX, PP i Ciutadans. A la citada reunió els hem demanat que donin suport a la nostra reivindicació perquè es reconegui, aquest any 2022, el dret a la jubilació als 63 anys sense penalització, i als 60 aquesta legislatura, del personal de la sanitat i dels sectors sociosanitaris.
En aquest sentit, els hem exigit que prioritzin aquest assumpte i que, mostrant-ne el clar compromís amb aquest personal essencial per a la societat, de cara a l'aprovació dels propers pressupostos, condicionin els vots a l'aprovació d'aquest dret.
Sol•licitem, així mateix, al Govern, que respecti de manera immediata el dret de les i els professionals de la sanitat i dels sectors sociosanitaris, de l'àmbit públic i privat, a jubilar-se als 63 anys, sempre que tinguin cotitzat el temps exigit, i que negociï els canvis legals necessaris per aconseguir la jubilació ordinària als 60 anys durant aquesta legislatura.
També exigim als governs i diferents administracions de Galiza, Hego Euskal Herria i Catalunya, que articulin mecanismes per facilitar la jubilació anticipada d'aquest personal i recuperin aquells que han estat retallats en els darrers anys com són les primes de jubilació anticipada.
La legislació actual, en matèria de Seguretat Social, reconeix el dret a la jubilació anticipada a les persones treballadores incloses en qualsevol dels règims de la Seguretat Social als 63 anys, sempre que tinguin cotitzats entre 38 i 44 anys i 6 mesos i que l'edat sigui inferior en dos anys, com a màxim, a l'edat exigida que sigui aplicable en cada cas.
Però l'articulació d'aquest dret implica l'aplicació de percentatges de reducció a la quantia de la pensió que poden assolir fins al 21% i que no és recuperable en complir els 65 anys.
La Llei 40/2007, de 4 de desembre, de mesures en matèria de Seguretat Social preveu que la edat mínima de 65 anys es pugui rebaixar per Reial Decret per a grups o activitats professionals, categories i especialitats el treball de les quals sigui de naturalesa penosa, tòxica o perillosa. També es tindran en compte els efectes del treball a torns (penositat per treballar torns de nit) i l'esforç físic per al desenvolupament de la feina que es realitza.
Reclamem l'aplicació de la Llei 40/2007 per al dret a la jubilació als 63 anys, sense penalització, aquest any, per al personal de la sanitat i dels sectors sociosanitaris, incloses a qualsevol dels règims del sistema de la Seguretat Social.
El que demanem és que el personal de la sanitat i dels sectors sociosanitaris que tingui els períodes de cotització recollits a la norma, i compleixi el requisit de cotització, es pugui jubilar sense les penalitzacions que marca la legislació actual. I que a més percebi el complement de gènere.
Aquesta mesura només necessita l'aprovació d'un Reial decret sobre la base de la Llei 40/2007, per la qual cosa les Organitzacions sindicals CIG, ELA, LAB i la Intersindical Catalana exigim a les forces
polítiques amb què hem celebrat la reunió d'avui que, a la vista de l'aritmètica actual parlamentària, facin valer els seus vots de cara a l'aprovació dels propers pressupostos, de manera que prioritzin aquest tema.
També instem el Govern i els partits polítics, a reconèixer, durant aquesta legislatura, el dret a la jubilació als 60 anys del personal de la sanitat i dels sectors sociosanitaris, de l'àmbit públic i privat, i que no es vinculi aquest dret a la planificació de les plantilles actuals o futures, que depèn de decisions polítiques que no poden, en cap cas, vulnerar els drets del personal.
Estem davant de plantilles amb una mitjana d'edat molt alta (més de 50 anys) i amb unes condicions
penoses en l'exercici, condicions que, com a conseqüència de les polítiques de retallades, privatització i desmantellament dels serveis públics aplicades els darrers anys, fan imprescindible l’articulació d’aquest dret.
La situació actual de manca de professionals a la sanitat i als sectors sociosanitaris és conseqüència de la planificació sanitària realitzada durant els darrers 10 anys. Una planificació basada a retallar personal, suprimir llocs de treball i aprimar i privatitzar els serveis públics, posant en qüestió el dret de la societat a una prestació de qualitat.
Les organitzacions sindicals CIG, ELA, LAB i la Intersindical catalana instem que durant aquesta Legislatura s'obri un procés negociador per a la modificació de la Llei 40/2007, perquè el personal comprès en aquest àmbit d’aplicació pot accedir a la jubilació quan compleixi els 60 anys i tingui 35 anys cotitzats.
Per això, sol•licitem de les organitzacions polítiques presents al parlament espanyol, el suport a aquest procés negociador encaminat al reconeixement d’aquest dret a la jubilació ordinària als 60 anys dels professionals de la sanitat i dels sectors sociosanitaris, del àmbit públic i privat.
Madrid, 29 de setembre de 2022.