divendres, 21 d’octubre del 2011

FoCAP adverteix de les conseqüències de les retallades sobre APS

Un estudi realitzat per la FoCAP i presentat ahir conclou que les retallades han afectat de manera especialment significativa l'atenció primària, un àmbit en què s'ha reduït el pressupost aquest any en 247 milions d'euros (un 12,86% menys que el 2010). Des del Fòrum Català d'Atenció Primària (Focap), els professionals recorden que des d'aquest àmbit assistencial s'ha aconseguit, entre d'altres fites, reduir la despesa farmacèutica en els últims vuit anys mantenint els nivells de qualitat. En canvi, aquests “bons resultats” no es reflecteixen en les dotacions pressupostàries, denuncien.
Segons l'estudi, la plantilla global d'atenció primària ha perdut més de mil persones arran de les retallades. A més, molts dels contractes renovats han passat de 36 a 25 hores setmanals. Aquesta reducció de plantilla, sumada a altres accions, com ara el tancament de 56 serveis d'urgències o la disminució del pressupost destinat a proves, no només repercutirà en el correcte diagnòstic i seguiment dels pacients, sinó que, segons els metges, es contradiu amb els missatges de la conselleria de Salut de reforçar l'atenció primària.
Prop d'un 75% de la població fa ús de l'atenció primària almenys un cop a l'any, però aquest nivell assistencial té la meitat de professionals que els hospitals.