dimecres, 11 de juliol del 2012

L'Executiu retalla el sou als funcionaris i la prestació de l'atur


Publica El País
Rajoy afirma que els nous ajustos permetran augmentar la recaptació en 65.000 milions
El president del Govern ha anunciat aquest matí al Congrés un dur paquet de mesures amb un fort impacte social per reduir el dèficit davant una situació extraordinària i sense precedents, segons ha argumentat el líder de l'Executiu. Entre elles, Rajoy, malgrat el seu reiterat rebuig en un passat a aquestes mesures, pujarà l'IVA, reduirà el sou als funcionaris, les prestacions de l'atur, suprimirà Ajuntaments i modificarà els impostos en el sistema energètic.
"Fa mal que els impostos pugin però s'ha de fer", s'ha justificat el president després d'indicar que aquestes actuacions, incloent l'augment de la recaptació i la retallada de despeses previstes, permetran un ajust de 65.000 milions d'aquí al 2014, l'equivalent al 6,5% del PIB. Aquestes són les principals decisions:
Pujada de l'IVA: El tipus normal passa del 18% al 21%, mentre el reduït augmenta del 8% al 10%. El superreduït, que grava els productes més essencials com el pa o les verdures, es queda en el 4%. També pugen els impostos al tabac. Aquesta alça de la fiscalitat al consum tindrà lloc en plena recessió, amb els riscos que això implica d'aprofundir la contracció de la despesa de les famílies i, per extensió, la recuperació econòmica.
Prestació de l'atur: La quantia de les prestacions per desocupació es reduirà a partir del sisè mes per als nous perceptors, en reduir del 60% al 50% la base reguladora amb què es calculen aquestes prestacions. L'objectiu, ha dit Rajoy, és "animar la recerca activa de feina" dels nous receptors de l'atur. A més, també ha anunciat que "se suprimiran moltes bonificacions a la contractació", llevat de les relatives al nou contracte d'emprenedors creat amb la reforma laboral o les d'inserció per al col·lectiu de discapacitats.
Pensions: El Govern portarà al Pacte de Toledo un nou projecte de llei sobre el sistema de pensions per accelerar l'aplicació del factor de sostenibilitat i abordar la jubilació anticipada, tal com reclamava Brussel·les.
Sou dels funcionaris: L'Executiu, tal com sospitaven els sindicats, ha decidit suprimir la paga extra de Nadal dels funcionaris de totes les administracions públiques per al 2012, 2013 i 2014, una mesura que permetrà ja aquest any un estalvi del 14% en la despesa equivalent a 4.000 milions. La decisió també afectarà els diputats i senadors. En el cas dels treballadors públics, la quantia que deixin de cobrar durant els tres propers anys se'ls retornarà a partir de 2015 a través d'un fons de pensions.
Menys dies lliures en la funció pública: Es reduirà el nombre de dies de lliure disposició i s'ajustarà el nombre d'alliberats sindicals al que estipula estrictament en la llei.
Retalls d'Ajuntaments i regidors: es redueix en un 30% el nombre de consistoris i regidors. A canvi i per garantir els serveis públics a tot el territori, s'incrementa el nombre de diputats. Amb aquesta mesura, l'Executiu espera aconseguir un estalvi de 3.500 milions.
Modificació de la fiscalitat de l'energia: Rajoy ha anunciat, sense donar més detalls, que es canviaran els impostos que graven l'energia amb vista a reduir el dèficit de tarifa. Aquest desfasament entre el que costa produir l'electricitat puja actualment a 24.000 milions i amenaçava amb tancar a 29.000 milions. L'increment d'impostos tindrà lloc en un moment en què la demanda està registrant una forta caiguda. Els impostos sobre l'energia, segons dades de la UE, han augmentat en un 70% en els últims sis anys.

Des de la Intersindical-CSC volem recordar que el Govern de la Generalitat es va comprometre a què si el “Gobierno de España” reduïa les retribucions als empleats públics, la reducció ja efectuada per la Generalitat seria tinguda en compte a l’hora d’aplicar els nous ajustaments retributius.
Caldrà estar atents a què no es produeixin errors de caixa, informàtics,... que sempre acaben perjudicant als mateixos.