dimarts, 28 d’agost del 2012

L'última retallada de l'Estat també envaeix competències

Publica El Punt /Avui
El Consell de Garanties dictamina que la tisorada dels funcionaris i dels ajuts a la dependència trepitja potestats catalanes
Alerta que es perjudica l'organització pròpia de l'autonomia
Més munició per a la batalla competencial entre l'Estat i la Generalitat: l'última retallada de Mariano Rajoy envaeix nombroses potestats catalanes. Així ho va dictaminar ahir el Consell de Garanties Estatutàries, que ha identificat trepitjades estatals en el decret que rebaixa el sou i els drets laborals dels funcionaris i la reducció dels ajustos a la dependència i que introdueix modificacions en els horaris comercials. En totes aquestes qüestions, l'executiu espanyol vulnera competències pròpies del govern d'Artur Mas i no troba empara en la Constitució.
Aquest no és l'únic dictamen que va fer públic ahir la institució equivalent al Tribunal Constitucional català. El Consell que presideix Eliseo Aja ha trobat més invasions en els pressupostos espanyols. No és només en la matèria de funció pública que els primers comptes de Rajoy envaeixen competències catalanes. A banda de l’extralimitació del govern estatal per la regulació de la jornada mínima dels treballadors públics, els pressupostos de l'Estat trepitgen la Generalitat amb la tisorada en els ajustos a la dependència. El Consell de Garanties considera que l'Estat vulnera les potestats de la Generalitat en matèria de serveis socials, la seva autonomia financera per sufragar les pròpies competències i viola el principi estatutari de la lleialtat institucional. Dóna la raó, per tant, a les denúncies reiterades del govern d'Artur Mas.
Els nous pronunciaments del TC català, elaborats a petició del govern i del PSC, arriben en plena treva entre la Generalitat i l'Estat. El Consell Executiu decidirà avui (dimarts) si negocia les noves invasions en la pròxima reunió de la comissió bilateral, el 17 de setembre. Això ampliaria el marge temporal dels dos executius per llimar les diferències: el termini per a la presentació de recursos passa dels tres als nou mesos posteriors a l'entrada en vigor de les normes en qüestió.
La conflictivitat entre els dos governs s'ha incrementat considerablement d'ençà que Rajoy va entrar a La Moncloa. De fet, el decret llei de l'última tisorada de l'Estat, aprovat el 13 de juliol, s'afegeix a una llarga llista d'iniciatives legislatives invasores, que inclou els mateixos pressupostos estatals, la llei espanyola d'estabilitat pressupostària i les primeres tisorades en salut i ensenyament.
En la darrera retallada, el Consell de Garanties constata que algunes mesures d'urgència afecten “la potestat d'autoorganització sobre les institucions d'autogovern”, que és “inherent i consubstancial a l'autonomia política de la Generalitat”. De fet, la institució deixa entreveure el seu desacord pel fet que el govern de Rajoy s'escuda en la crisi per canviar “el repartiment competencial entre l'Estat i les comunitats autònomes”. “La crisi econòmica no pot ser un argument per canviar la distribució de tasques dels poders constituïts”, denuncia.
El consell que presideix Eliseo Aja també troba “preocupant des de la perspectiva constitucional” que l'executiu espanyol hagi dictat 22 decrets llei des del principi de la legislatura: pràcticament un per setmana. Censura que s'usi aquest tipus de norma, que requereix “una necessitat extraordinària i urgent”, i eviti així que les mesures s'aprovin “sense debat al Parlament”, encara que prevegi que sigui sotmès després a una convalidació parlamentària.
LA FRASE La crisi econòmica no pot ser un argument per canviar la distribució de tasques dels poders constituïts
Dictamen del CGE 11/2012