dissabte, 15 de desembre del 2012

Set de cada deu ciutadans van anar al metge del CAP el 2011


Set de cada deu ciutadans van anar al metge del CAP el 2011
Publica El PuntAvui
El nombre de visites als ambulatoris va caure un 9% el 2011 per la recepta electrònica i l'atenció telefònica
Els metges de família atenen 25 pacients al dia i els pediatres, 22
Els usuaris avaluen amb un 7,9 el nivell d'atenció
El 72% de la població va anar l'any passat almenys un cop al metge al seu centre d'atenció primària (CAP) i ha posat una nota de 7,9 sobre 10 al servei. Aquestes són algunes de les conclusions de l'informe sobre l'atenció primària que va fer públic ahir el Departament de Salut. “El nivell és excel·lent i amb recorregut de millora”, va indicar el conseller de Salut en funcions, Boi Ruiz, en la presentació d'aquesta avaluació dels 369 equips d'atenció primària elaborada per l'Observatori del Sistema de Salut de Catalunya.

Tot i les retallades, els ajustos i les aturades laborals, el nivell de satisfacció ha crescut 0,3 punts respecte al 2009, quan la puntuació va ser de 7,6. Els autors de l'estudi expliquen el fenomen per la rebaixa de les expectatives en el servei i el conseller en va posar un exemple: “Si una persona entra en un hospital i veu un llençol on diu «no et posis malalt, perquè et moriràs» i quan en surt no s'ha mort, el seu índex de satisfacció és alt.”
La satisfacció general del servei punxa per la dificultat d'aconseguir cita, va admetre el gerent de planificació, compra i avaluació del Servei Català de la Salut, Josep Maria Argimon. Un 60% troben que aquest aspecte hauria de millorar. Quant a l'atenció rebuda al CAP per un problema urgent, un 35% consideren que cal millorar-la i un 60% qualifiquen el servei d'“estàndard”.
El nombre de visites als centres d'atenció primària es va reduir l'any passat un 9% en comparació amb el 2010 a causa de l'ús de la recepta electrònica i també, segons els responsables de Salut, per l'increment de la utilització del Catsalut Respon. Hi va haver 46,5 milions de visites, una mitjana de 6,3 per ciutadà. Es tracta, però, d'una mitjana per sobre de les de la majoria de països europeus: a Suècia és de 2,9; a Irlanda, de 3,8, i a Portugal, de 4,1. Per això, el conseller veu aquest punt “francament millorable”.
El balanç indica que els metges de família atenen 25,3 pacients al dia; els pediatres, 21,9 pacients, i el personal d'infermeria, uns tretze. Salut vol aplicar més tècniques de teleinformació per evitar el desplaçament dels malalts, com ja s'està fent amb el pla de crònics.
L'euro per recepta
Tot i que no era el tema del dia, l'euro per recepta va tornar a ser ahir notícia perquè el Consell de Ministres va anunciar la intenció de dur-lo al Tribunal Constitucional. Boi Ruiz aposta per la continuïtat de la taxa com a “valor sanitari”. Segons el conseller de Salut, sense els 100 milions que aporta l'euro per recepta no es podrien mantenir alguns serveis. De fet, la mesura posada en marxa al juliol, a la qual s'ha de sumar el copagament de medicaments impulsat per l'Estat, ha contribuït a una davallada del 7% en el nombre de prescripcions mèdiques durant l'any 2012 i es calcula que la reducció pot arribar al 17% el 2013, és a dir, que hi haurà 25 milions de receptes menys. Actualment se'n prescriuen 154,6 milions a l'any.
Els medicaments que més es deixen de receptar són “productes a demanda”, segons Argimon, com ara dermatològics i antiinflamatoris.