dimecres, 30 d’abril del 2014

Salut privatitza l'atenció oftalmològica de 126.000 persones del Baix Llobregat



Agències
Els pacients han deixat de ser atesos a l'hospital de Viladecans
El Departament de Salut ha derivat a més de 126.660 persones que tenien l'hospital de Viladecans com a centre de referència per a problemes oftalmològics a l'hospital de Sant Boi, propietat de l'ordre de Sant Joan de Déu. Des del mes d'abril aquests pacients són atesos per especialistes del privat Institut Català de la Retina, que manté un acord de col·laboració amb els religiosos. La Plataforma en Defensa de l' Hospital de Viladecans va criticar ahir la " privatització" que suposa aquesta mesura i va alertar que hi ha "indicis" de noves retallades al centre.

L'hospital de Viladecans, de l'Institut Català de la Salut ( ICS ), comptava fins al març amb una població assignada per al seu servei d'oftalmologia de 310.478 persones. D'ells, 126.660 són pacients de l'àrea de referència de Sant Boi que portaven anys sent atesos a Viladecans. "A canvi, a Sant Boi s'atén a pacients de la especialitat vascular de l'àrea de referència de Viladecans", va explicar ahir Eliana López, presidenta del comitè d'empresa de l' hospital de l'ICS. Segons López, l'acord portava en vigor més de 20 anys.
Els pacients de Viladecans són atesos ara a les instal·lacions del nou hospital general de Sant Boi, que va obrir el 2010. Salut manté que es tracta de població de Sant Boi que fins ara havia de desplaçar-se i que ara pot ser atesa en el seu hospital més proper.
La gestió de les llistes d'espera, del personal i dels pacients la fa el Parc Sanitari de Sant Joan de Déu, segons la portaveu de la institució. Aquests pacients no s'atenien fins ara a Sant Boi perquè l'antic hospital no comptava amb les instal·lacions necessàries. L'hospital de Sant Boi manté l'activitat i la cartera de serveis de l'àrea d'oftalmologia que tenia el de Viladecans. Els casos complexos es deriven a l'hospital de Bellvitge, de l'ICS, com passava també abans de la mesura.
El Departament de Salut va planejar reduir l'activitat de l'hospital de Viladecans a favor del veí de Sant Boi, com a part del pla de reordenació assistencial territorial que ha posat en marxa fins al 2015. Els plans es van trobar amb l'oposició frontal dels alcaldes i la població dels cinc municipis als quals dóna servei l'hospital: Viladecans, Gavà, Sant Climent de Llobregat, Begues i Castelldefels.
La plataforma en defensa de l'hospital va denunciar ahir que la plantilla del centre té "indicis" que la gerència prepara una nova retallada per a aquest any superior al 1,5%, tot i que aquestes dades no estan confirmades. "Demanem a la Generalitat que no ens castigui amb una altra retallada i que incorpori al pressupost el dèficit de l' any passat", va dir ahir López. El centre va tancar 2013 amb una despesa de 37 milions d'euros superior al pressupostat, segons les dades de la plataforma.