dimarts, 1 d’agost del 2017

La Generalitat assumirà la gestió directa de l'hospital comarcal de Berga el 2018



Abans de l´1 de juliol de 2018, el CatSalut preveu crear una empresa, Salut Catalunya Central, que es farà càrrec de dirigir el centre sanitari de referència

L'inici de la temporada de vacances d'estiu per excel·lència ha començat amb la resolució d'una vella assignatura pendent del Berguedà. L'Hospital Comarcal Sant Bernabé, el centre sanitari de referència d'aquest territori, deixarà de ser gestionat per l'Ajuntament de Berga i passarà a ser-ho per la Generalitat a partir de l'any 2018. D'aquesta manera s´aclareix la incògnita sobre el model de governança del centre i les conseqüències que podia tenir sobre la seva viabiliat futura. Els nous gestors assumiran el personal amb les mateixes condicions d´ara.


El 2013 s'havia iniciat un procés per canviar la seva forma jurídica d'organisme autònom municipal per una fundació privada sense ànim de lucre similar a la d'Althaia de Manresa. L´operació no va reeixir però va generar un ampli rebuig polític i social i la creació d'una plataforma per la defensa de la sanitat pública que el 2014 va lliurar a Núria de Gispert, l´aleshores presidenta del Parlament català, més de 10.400 signatures de persones que demanaven al departament de Salut que s'impliqués en la gestió de l'hospital. Llavors no va poder ser. Ara ho acabarà fent. La proposta de crear una fundació privada no es va aprovar perquè la Llei de racionalitat i sostenibilitat de l'administració local impedeix a ajuntaments amb el nivell d'endeutament del de Berga crear nous ens com pretenia. 

El canvi de gestió es farà a través d'una empresa pública del CatSalut que es dirà Salut Catalunya Central, que s'ha de crear en el termini màxim d'un any, segons va anunciar, ahir, el conseller de Salut. Antoni Comín, acompanyat de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, es va reunir al llarg del matí amb representants del comitè d'empresa, de l'àmbit polític local i comarcal i amb els metges i caps d'àrea i de servei del centre, que van acomiadar-lo amb sonors aplaudiments –com va poder comprovar aquest diari–, per mostrar el seu suport a l'anunci que el Govern assumirà la gestió del centre.
«A partir d'ara l'hospital Sant Bernabé deixarà de ser un hospital públic de l'Ajuntament per passar a ser un hospital públic del Govern de Catalunya», va exposar Antoni Comín, que va dir que l'actual forma jurídica del centre, un organisme autònom administratiu (conegut com el patronat de l'hospital) suposava «un risc» perquè «qui té la competència per finançar, per planificar, per gestionar el sistema sanitari i hospitalari és la Generalitat» i no l'Ajuntament, que, en canvi, és qui ha gestionat l´hospital fins ara.

L'Ajuntament de Berga cedirà l'ús de les instal·lacions al departament de Salut a canvi de tres condicions: d'una banda, que el servei segueixi sent 100% públic, que mantingui la mateixa cartera de serveis i que hi hagi participació del territori tal com va exposar Venturós. L'empresa pública de gestió tindrà presència del consistori berguedà. A més, és probable que es creiï un òrgan de tipus consultiu amb presència d'una àmplia representació de la comarca.

El conseller Antoni Comín va dir que «sabem que una millor governança ens permetrà fer una millor gestió i això es tradueix en la millora de la qualitat assistencial». L'assumpció de la gestió del Sant Bernabé per part del Govern català també suposa garantir-ne la viabilitat i el futur, segons el conseller.
Una radiant alcaldessa de Berga va dir sentir-se «orgullosa» per haver aconseguit «convèncer» la Generalitat perquè assumís directament la gestió del Sant Bernabé.