dimarts, 25 de gener del 2011

SALUT REFORMARÀ ELS AMBULATORIS PERQUÈ ASSUMEIXIN MÉS PACIENTS

Segons informa El Periódico el 24 de gener:

Boi Ruiz proposa que els CAP tinguin "més poder resolutiu" i facin consultes als especialistes

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha anunciat una "reforma" dels centres d'atenció primària (CAP), que assumiran més demanda i es convertiran en epicentre important del canvi d'organització del sistema sanitari per l'estalvi i l'optimització de recursos.
En declaracions a TV3, Ruiz ha destacat que la reorganització profunda de l'àmbit de la primària es farà amb "pressa i premura" perquè la nova fórmula sigui efectiva d'aquí a dos anys com a molt aviat.
Es tracta d'"un conjunt de mesures que no tindran un resultat immediat", no preveuen l'expulsió de cap treballador del sistema sanitari i volen contribuir a "reforçar" els CAP per atorgar-los un "paper més resolutiu", com han defensat nombrosos informes, ha indicat el conseller. En la nova organització, els pacients patiran menys derivacions a l'hospital per sotmetre's a proves o a la visita amb especialistes. D'aquesta manera, s'intentarà que les proves diagnòstiques es puguin fer des de l'àmbit de l'atenció primària i que el metge de família estigui recolzat pels especialistes.
Per exemple, un pacient que acudeixi al metge per una taca a la pell no serà derivat directament a un dermatòleg, sinó que serà el mateix metge qui mostri una imatge de la citada taca a l'especialista, que al seu torn decidirà si és necessari visitar personalment el pacient o no.
Evitar la saturació d'urgències
"Hem de guanyar confiança i temps", també per evitar la saturació de casos d'urgències als hospitals: "Hem d'acostar el pacient més a l'atenció primària que a l'hospital". Es tracta més d'una "reenginyeria", que de retallades; és una "revolució de com fer les coses d'una altra forma sense inventar res", ha postil·lat Ruiz, que ha estat contundent respecte al model actual: "Reiniciarem un sistema diferent de gestió sense renunciar a l'actual".
En aquesta línia, ha recordat la seva aposta de centralitzar els serveis especialitzats dels hospitals, mitjançant aliances estratègiques, i de forma que "no tots els hospitals facin de tot".
Mútues com a estalvi
Ruiz s'ha mostrat confiat que els canvis, per als quals ha demanat paciència en alguns casos, seran compresos en aquest nou context de crisi econòmica que se suma a un estat d'infrafinançament de la sanitat. "Si el país decreix, l'any que ve s'hauran de retallar més diners de la sanitat", ha subratllat el conseller, que ha reiterat la seva defensa de les mútues privades pel que fa al fet que generen un estalvi en el sistema públic de salut.
"Em semblen indocumentades les posicions que aquesta defensa significa una privatització de la sanitat", ha respost a aquells que critiquen aquesta postura.