dijous, 2 de juny del 2011

“LA MAGNITUD DE LA TRAGÈDIA”

El Govern va posposar per després de les eleccions municipals la continuïtat de la retallada, que es farà coincidir amb el període estiuenc. Properament arribaran als gerents d’hospitalària i primària la informació que donarà pistes sobre com aplicar la tisora aquesta nova etapa.

Tot hauria d’haver començar l’1 de juny -i acabar a finals de setembre-, però les ordres del Departament de Salut encara no han arribat. Algunes gerències han optat per la unilateralitat i han començat a aplicar mesures d’estalvi que passen per tancar llits o quiròfans i acomiadar personal eventual.

Les previsions per a l’estiu en l’àmbit hospitalari són:
  • Hospital de Bellvitge: Es prescindirà de 228 llits durant el mes de juliol, a banda dels 70 llits ja tancats.
  • Hospital de la Vall d’Hebron: Reducció d’un 30% de llits (330 dels 1100 totals).
  • Hospital Germans Trias i Pujol: Tancament de 64 llits durant els tres mesos d’estiu.

A l’Hospital de Bellvitge durant el 2010 es van contractar 700 eventuals, sobretot durant l’estiu, aquest any es calcula un màxim de 180.

S’ha ignorat els sindicats quan vam demanar més dades de la desviació del pressupost de 2010 (que és de 850 milions) per comprovar l'abast real de la tisorada, que és d’un 10% sobre la despesa real efectuada el 2010 i del 6,46% sobre el pressupost inicial de 2010.
A això hi caldria afegir la retallada salarial del 5% implementada des del juny del 2010 i la congelació salarial aplicada als anys posteriors (aplicada pel Gobierno Central amb el posterior desplegament normatiu de la Generalitat de Catalunya).
La reducció establerta del pressupost respecte al 2010 suposarà la reducció de les plantilles, la minsa substitució d’absències i, per tant, el repartiment de les càrregues de treball entre la resta de personal i la conseqüent pèrdua de qualitat del servei sanitari.

A l’espera que Boi Ruiz ho expliqui més detalladament, no se sap fins on arribarà la “magnitud de la tragèdia”. El que és ben cert és que en l’avantprojecte de pressupost del CatSalut per al 2011 no hi ha cap partida pressupostària per a l’IDI (Institut de Diagnòstic per a la Imatge), el que fa intuir una imminent privatització de l’ens.
Així mateix, el Consorci Sanitari de Barcelona, gestor de tots els hospitals públics de la ciutat, és el més afectat per la retallada, amb una reducció de la inversió de gairebé 18%.

Davant d’aquestes mesures, s’evidencia la voluntat d’un canvi de model de la sanitat pública. La indignació de la situació ha portat a que s’hagin institucionalitzat “els dimecres de reivindicació”. Cal doncs, cridar a la unitat d’acció de les diferents forces sindicals per aglutinar esforços i accions que portin a la defensa dels drets laboral del personal dels serveis de salut i a la defensa d’una  sanitat pública que ha de continuar sent de qualitat i al servei de la ciutadania.