divendres, 25 de novembre del 2011

L’ICS INCLOURÀ COOPERATIVES DE PROFESSIONALS EN ELS SEUS HOSPITALS


Segons publica La Vanguardia

L’autonomia de gestió s’assajarà en una agrupació de CAP i en un hospital
La reforma de l'ICS que pretén descentralitzar-lo, trossejar-lo i dotar-lo de més autonomia de gestió, passarà una prova pilot en un hospital fora de Barcelona i una agrupació de 20 o 25 centres d'assistència primària al llarg de l'any que ve. I aquí s'assajarà, alhora, una fórmula de cooperativa professional, anomenada de moment EPP (entitats professionals participades). Aquestes entitats permetrien, per exemple, que un servei complet com el de rehabilitació en un hospital o un equip d'atenció primària decidissin deixar el seu règim laboral a l'ICS i es convertissin en cooperativa, amb totes les seves conseqüències que això comporta, per a realitzar aquesta mateixa tasca, però amb un altre model organitzatiu en el qual manin.

Tot aquest projecte està supeditat a les lleis Òmnibus, que si s’aprovessin haurien de permetre dotar personalitat jurídica a les diferents filials -trossos-en què s'organitzi l'ICS. Amb la normativa vigent, assegura el gerent de l'ICS, el doctor Joaquim Casanovas, això no és possible.
Sense assistència privada. El model que s'assajarà l'any que ve és molt semblant al de les EBA, empreses privades creades per professionals, metges especialment, que ofereixen els seus serveis al Servei Català de la Salut, com els hospitals concertats, per exemple. Les noves entitats només contractaran la seva activitat dins de l'ICS, no podran realitzar activitat privada, només els serveis que ofereix aquest ens, fet que, inclou a més a més de l'atenció sanitària pública, els accidents de treball i de trànsit i convenis internacionals. "La gestió serà compartida amb l'ICS i necessitarà una massa crítica important de persones del servei que estiguin disposades a implicar-s’hi, perquè cobraran per l'activitat i hauran de gestionar resultats i salaris", detalla Casanovas. "Hi ha una demanda important per part d'equips que volen una major implicació i corresponsabilitat en la seva activitat, sobretot en la primària, i cal crear l'espai per a aquestes iniciatives".
El trossejat. L'ICS agrupa vuit hospitals i gairebé 300 ambulatoris. La proposta de trossejament - que es considera la definitiva (s'han estudiat diversos projectes) per aconseguir una dimensió més manejable i major agilitat administrativa pretén dividir l'entitat en vuit filials, una per cada hospital, i altres dotze o quinze més cadascuna de les quals agruparia entre 20 i 25 centres d'assistència primària. Les entitats filials haurien personalitat jurídica pròpia.
Privatització? Les entitats filials són 100% públiques, 100% de l'ICS ", insisteix el gerent, Joaquim Casanovas. En alguna de les fases d'estudi, admet, es va examinar la possibilitat que l'ICS s'obrís a la participació privada," però no està ara en les nostres previsions ". El personal de cadascuna d'aquestes entitats seguirà sent estatutari (el 90%), funcionari o laboral. En les cooperatives, (les EPP) els participants haurien de renunciar prèviament a la seva relació laboral amb l'ICS.
Què canvia. El principal canvi són les dimensions de l'empresa. Com es tracta d’una entitat amb personalitat jurídica pròpia, cada nou tros podrà comprar a proveïdors i contractar serveis pel seu compte, encara que l'empresa estigui sotmesa a les mateixes regles que l'entitat mare, l'ICS. Per exemple, podrien decidir quin laboratori utilitzar en aquesta agrupació d’ambulatoris, o qui els ofereix millor servei de radiologia. Podran aconseguir recursos addicionals (accidents de trànsit) hauran d'adaptar les seves despeses al pressupost acordat amb la Generalitat i guanyaran marge d'actuació i contractació. "El canvi escurçarà notablement els terminis de resolució i aportarà major agilitat", sosté Casanovas.
En el consell d'administració. Una de les principals novetats del sistema que es vol assajar aquest curs és que els professionals participin en el consell d'administració de l'entitat (cada hospital, cada agrupació d'assistència primària). "Augmenta així d'una forma determinant la capacitat d'influència dels professionals. L'empresa es podrà adaptar-se millor a aquells que realitzen l'assistència i això hauria de revertir en els usuaris i en el fet que aquests rebin una millor atenció", reflexiona el gerent.
El projecte pilot en un hospital i en una agrupació d’ambulatoris durarà un any, i, de l'avaluació de l'experiència, en sortirà el veritable model de reforma de l'ICS. La primera etapa serà el canvi legislatiu. La segona fase ja està concretada, per iniciar l’etapa a partir del gener.